Ugrás a tartalomhoz

Aerobik és fitnesz irányzatok

Müller Anetta, Rácz Ildikó (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

6.2. Stepaerobik

6.2. Stepaerobik

A stepaerobikot az erre a célra kifejlesztett gumiborítású, csúszásmentes steplépcsőn végzik. Lépéseket illetve lépő-koreográfiát tartalmaz, ezáltal jobban kíméli az ízületeket, mint azok az aerobikórák, ahol szökdeléseket, illetve szökdelő-koreográfiákat is alkalmaznak. A stepaerobik óra jól fejleszti a kardiorespiratorikus állóképességet és hatékony zsírégető edzésmódszer.

Eredetileg a „stepaerobik” egy olyan mozgásformát jelent, amelyben a gyakorlatokhoz egy kicsi, műanyag vagy gumi emelvényt használnak, ami minimum 10, maximum 25 centiméter magas, és megfelelő stabilitást ad a fel és lelépésekhez illetve lépő-koreográfiákhoz. A gyakorlatok dominánsan fel-le lépkedésből állnak, melynél ügyelni kell arra, hogy a pad közepére lépjünk, valamint hogy a lelépéseket teljes talppal, legördüléssel (lábujj-sarok), a sarok talajra engedésével végezzük. A stepaerobik órán is alkalmazhatunk különböző szereket. pl. kézisúlyzó, X-co rúd, stb., melyek színesebbé tehetik az órát, illetve használatukkal a terhelés intenzitását is változtatni tudjuk.

A stepaerobik óra felépítése megtalálható a http://www.btk.ppke.hu oldalon.

Az alap stepaerobik óra felépítése hasonló, mint a hagyományos alap aerobikóráé. Az óra egy rövid tájékoztatóval indul. Az óra alaplépésekből felépített koreográfia elsajátítására alapul, melynek kezdő és haladó változata is van a lépéskombinációk bonyolultságától függően. Egy lépéskombináció általában nyolc ütemre épül. A lépések illetve kombinációk során fontos a helyes végrehajtásra ügyelni, a törzsünket végig egyenesen kell tartani. A fellépés a lépcső közepére, teljes talppal, legördüléssel (sarok-lábujj) történik, a térd kinyúlásáig. A lépcsőre nem szabad fellépni hátrafelé. Lelépés szintén teljes talppal, legördüléssel (lábujj-sarok), a sarok talajra engedésével végezzük. Kezdő és idősebb résztvevőkkel ne végeztessünk szökkenéses, ugrásos gyakorlatokat, középhaladók a felszökkenést két lábról két lábra és egy lábról két lábra végezzék, a haladók két lábról egy lábra is felszökkenhetnek. Szökkenéses ugrógyakorlatokat csak aerobik szakaszban végeztessünk. Az órák során fontos a pulzusmérés. Az óra második felében az egyes izomcsoportok izolált erejének fejlesztése történik, különös tekintettel az erő-állóképességre illetve a realatív erőre. (A stepaerobikról bővebben lásd az Aerobik mozgásanyagának felhasználási területei című fejezetet.)