Ugrás a tartalomhoz

Aerobik és fitnesz irányzatok

Müller Anetta, Rácz Ildikó (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

6.3. A spinning bemutatása

6.3. A spinning bemutatása

A spinning angol eredetű szó, jelentése pörgés, forgás. A spinning program egy zenére végrehajtott, csoportos teremkerékpározási tréning, melyet edző irányít. Ez egy olyan páratlan edzésmódszer, amelyet kortól, nemtől, edzettségi szinttől függetlenül bárki végezheti, aki szeret sportolni. Ciklikus sport volta miatt life-time jellegű, a terhelés nagyon jól, adekvátan adagolható nemtől, kortól és edzettségi állapottól függően. Egy speciálisan erre a célra kifejlesztett kerékpáron történik az edzés 45–50 percen keresztül. A spinningóra két alapvető terepfajtát szimulál: sík és hegyi terepet. A sík terepen kevés vagy mérsékelt ellenállás jellemző. A hegyi terep az ellenállás növelésével szimulálható. A sík terepen történő edzés kisebb terhelést jelent a szervezet számára, az ellenállás növelésével a terhelés intenzitását tudjuk emelni. Mindkét szimulált terepen két pozícióban: ülőben és állóban lehet kerékpározni. Ezen terepek és pozíciók kombinálásával, különböző technikák alakíthatók ki, utánozva az utakon előforduló szituációkat és a terhelés intenzitásának a váltakozását.

6.3.1. A spinning kialakulása és története

Jonathan Goldberg 1956-ban született Dél-Afrikában, Johannesburgban. A sport iránti szeretetét édesapjától örökölte, aki híres hosszútávfutó volt. A ’80-as évek alatt az ultramaraton biciklizés Johnny G. szenvedélyévé vált. 1988-ban felállított egy rekordot az 554 mérföldes (közel 900 kilométeres) non-stop versenyen, amely átszelte Arizonát. 29 óra 46 perc alatt ért célba, így mintegy 4 órával megelőzve a teljes mezőnyt. A 3100 mérföldes (5022 kilométeres) Race Across America-ra készülve építette meg saját edzése céljából a később szabadalmaztatott Johnny G. Spinner kerékpárt. A biciklit az egyedülálló felépítés és a láncmeghajtású lendkerék tette különlegessé és különböztette meg egy hagyományos szobakerékpártól. Eleinte a saját garázsában tartott edzéseket a barátainak, manapság már világszerte elterjedtté vált és milliók követik az ő egységes edzésrendszerét. A spinning nem egy általános, nem is versenysport, hanem egy olyan személyre szabott edzés, mely kiváló fittséget eredményez annak, aki rendszeresen űzi, így a rekreációban és a versenysportban is népszerű edzésmódszerré vált. Hazánkban 2000 óta létezik a spinning és már számos fitneszteremben, wellness szállodában megtalálható kínálati elemmé vált.

6.3.2. A spinning célja

A rendszeres kerékpározás célja, hogy jó kondíciót biztosítson, csökkentse a testzsírszázalékot és a testsúlyt, vagy segítse ezek szinten tartását, valamint mozgásélményt, örömet nyújtson. A kondícionális képességek közül (erő, gyorsaság, állóképesség) – ciklikus jellegéből adódóan – elsősorban az állóképesség fejlesztésére szolgáló edzésforma. Az állóképesség a szervezet fáradással szembeni ellenálló képessége hosszan tartó, nagy sportbeli erőkifejtéseknél. Az állóképes egyén viszonylag magas intenzitással, hosszú ideig tud munkát végezni anélkül, hogy az intenzitása csökkenne (Nádori, 1991).

Az állóképesség fajtái:

 • Hosszú távú állóképesség: A hosszú távú állóképesség 15–30 perc feletti erőkifejtéseknél szükséges anélkül, hogy az iram, az erőkifejtés intenzitása lényegesen csökkenne. A teljesítmény ilyen körülmények között majdnem kizárólag aerob feltételek mellett zajlik.

 • Középtávú állóképesség: A középtávú állóképesség 2–9 perc közötti erőkifejtéseknél szükséges. A munkavégzés intenzitása ebben az esetben sem változik lényegesen. A teljesítmény részben anaerob folyamatok mellett jön létre, mérsékelt oxigénadósság kíséretében.

 • Rövid távú állóképesség: A rövid távú állóképesség 45 másodperc és 2 perc közötti erőkifejtéseknél szükséges. Rövid távú állóképesség jellemzi azokat a sportági erőfeszítéseket, amelyekben viszonylag magas az anaerob folyamatok részesedése az anyagcserében.

 • Erő-állóképesség: Az erő-állóképesség a szervezet elfáradással szembeni ellenállásában fejeződik ki a hosszan tartó, viszonylag nagy erőkifejtéseknél. Akkor jó az egyén erő-állóképessége amikor a helyi izomelfáradás későn alakul ki.

 • Gyorsasági állóképesség: A gyorsasági állóképességen komplex kondícionális képességet értünk a fáradással fellépő sebességcsökkenéssel szemben.

 • Pszichés állóképesség: Elsősorban a monotóniaával szembeni tűrőképességet jelenti a hosszú erőkifejtéseknél, pl. maratoni futás vagy más hosszú távú ciklikus sportágak (kerékpározás, kajak-kenu, úszás) esetében.

A spinning edzés időtartamát tekintve a hosszú távú állóképesség csoportjába tartozik, mivel az órák terjedelme meghaladja a 30 percet (45–50 perc). A kondícionális képességek tekintetében pedig az erő-állóképességet fejleszti és javítja a pszichés állóképességet is. A spinningóra alatt viszonylag nagy ellenállást kell legyőzni, viszonylag hosszú időn keresztül.

6.3.3. Állóképesség fejlesztő módszerek a spinningórán

6.3.3.1. Tartós terhelés módszerei

A tartós terhelést hosszú ideig tartó munkavégzéssel lehet elérni, fontos kritériuma az azonos iram és a pihenőidő nélküli folyamatos terhelés biztosítása. Az intenzitást pulzusfrekvenciával szokás megadni, mindig a célnak megfelelően (például testsúly-redukció esetén a maximális pulzus 65–75%-án történő kerékpározás). Tartós terhelés alkalmazása kezdők esetében ajánlott és eredményes, mivel egyenletes irammal optimális terhelést tudunk biztosítani számukra, valamint a spinning alaptechnikája is könnyen elsajátítható ily módon. Előnye, hogy a kerékpározó-mozgás alatt nem keletkezik teljesítményt csökkentő anyagcseretermék (tejsav), így lehetséges a hosszú ideig tartó terhelés. Egyetlen hátránya, mint az összes ciklikus sportágnak, hogy monoton, így a motiválás fontos az órákon.

Tartós terhelést érhetünk el váltakozó iram mellett is. Lényege, hogy a tartós terhelés keretében, azaz pihenőidő nélkül váltogatjuk az iramot. Ennél a módszernél az a fontos, hogy a sportolók a meghatározott időt oxigénadóssággal teljesítsék, amit a következő, lassúbb iramú szakaszon fognak kiegyenlíteni. Például egy hosszú hegymenet során, váltogatjuk az iramot, magasabb fordulatszámmal.

A tartós terhelés másik formája az iramjáték és fartlek. A módszer lényege: játék a sebességgel. A különbség csupán abból adódik, hogy külsőleg (edző) vagy belsőleg (sportoló) vezéreljük a terhelést. A spinningnél a belsőleg vezérelt terhelésadagolást alkalmazzuk, az iramváltakozásokat ne írjuk elő. A sportoló maga döntse el, hogy mikor végez beleerősítéseket (gyorsabb) és mikor alkalmaz pihenést biztosító lassú szakaszt. Ez voltaképpen váltakozó iramú terhelés, de kevésbé merev, mint az előbbiekben leírt módszer, így lélektanilag alkalmasabb a terhelés elviselésére. Például egy sík terepen (10 perc) azt a feladatot adhatjuk a vendégeknek, hogy végezzenek beleerősítéseket egyénileg. Ilyenkor az edzés egyénileg történik, mindenki saját kedve szerint (edzettségi állapottól, kortól, nemtől függően) változtat a sebességén.

6.3.3.2. Intervallumos módszerek

A terhelés és pihenés (intervallum) fázisait tervszerűen változtatjuk, úgy hogy az újabb terhelés megkezdésekor a pulzusszám nem mehet 120–130 ütés/perc alá. Úgy is meghatározhatjuk a pihenőidőt, hogy a terhelés és a pihenés aránya = 1:0,5 vagyis ha egy egységgel a terhelés (pl. 2 perc) akkor fele annyi lesz a pihenőidő (1 perc). A rövidebb pihenőidőből kifolyólag ez azt jelenti, hogy a szervezet nem kerül a teljes helyreállítás fázisába. Ezzel a módszerrel háromféle állóképességet fejleszthetünk:

 • a rövid távú állóképesség fejlesztéséhez a 15 másodperc–2 perces terhelést alkalmazzuk,

 • a középtávú állóképesség fejlesztésére a 2–8 perces terhelés a célszerű,

 • a hosszú távú állóképesség fejlesztését pedig, 8–15 percig tartó terheléssel és az ezt követő lassúbb iramú tekerésekkel érhetjük el, amelyek helyreállítják a szervezet oxigénegyensúlyát. Mindegyik módszernél a terhelés időtartama szabja meg az intenzitás mértékét. Minél rövidebb a terhelés, annál nagyobb az intenzitás és fordítva. (Nádori, 1991)

A spinningórák keretében nagyon jól használható ez a módszer, azonban a terhelési és pihenési fázisokat csak időben tudjuk meghatározni. Például: 1 perc terhelési szakaszt 1 perc pihenési szakasz követ, és ezt ismételjük ötször.

A terhelési- és pihenési szakasz a spinningórán az alábbiak szerint alakulhat:

Terhelési szakasz lehet: ülő hegymenet, álló hegymenet, vegyes hegymenet, valamint különböző sprintek.

Pihenési szakasz: ülő pozícióban könnyű, laza tekerés.

A szívfrekvencia a terhelési fázisnál a maximális pulzus 85%-a, polar Own Zone esetében felső zóna, pihenési fázisnál a maximális pulzus 65%-a, polar Own Zone esetében alsó zóna.

Fontos megemlíteni, hogy intenzív intervallumos terhelést csak alapos bemelegítést követően lehet elvégezni. Az órákon ilyen módszert kb. 20–25 perc elteltével alkalmazhatunk, amikor már minden vendégnél beindult a verejtékezés, amellyel elkerülhető a holtpont kialakulása. Tapasztalataink szerint ez a módszer nagyon közkedvelt a vendégek körében.

6.3.3.3. Verseny- és ellenőrző módszer

Ezeknek a módszereknek a lényege, hogy minél jobban közelítsenek pszichológiai, fiziológiai és technikai szempontból a versenyfeltételekhez. Céljuk, hogy a sportolók verseny- (speciális) állóképességét fejlesszük (Nádori, 1991).

6.3.4. A spinning élettani hatásai

A rendszeresen optimális spinning edzést végzők szervezetében – a teljesítmény javulásával (már 6–10 hét után) – az alább felsorolt pozitív változások várhatóak:

 • megnő a maximális oxigénfelvétel (adott időegység alatt a szervezetbe légzés útján felvett oxigénmennyiség), ami növeli az időegységre eső energiafelhasználást,

 • javul a hajszálérhálózat (kapillarizáció), jobb lesz a szív- és a vázizomzatban az oxigénellátás és oxigén felhasználása,

 • nő az a vérmennyiség, amit a szív egy perc alatt a véráramba juttat (perctérfogat), ezek a változások maguk után vonhatják a nyugalmi pulzus csökkenését,

 • meghosszabbodnak a diasztolés és szisztolés időtartamok, hatékonyabb lesz a szív munkája,

 • javul az izom vörösfestékanyag-ellátása, amely az oxigénfelvételért és leadásért felelős (nő a myoglobin mennyisége),

 • az izomsejtekben nő a mitokondriumok száma, a glikogéntartalom, az ATP és a kreatinfoszfát mennyisége,

 • javul a légzés gazdaságossága (a légzés lassúbbá és mélyebbé válik, a légzőizmok működése harmonikussá, összerendezetté válik, javul a hasi légzés, aminek eredményeképpen csökken a légzőizmok oxigén- és energiafogyasztása). (F. Mérey Ildikó 2006)

A spinning továbbá olyan pozitív hatásokat fejt ki a szervezetre, mint valamennyi ciklikus sportág (Cooper 1968):

 • nagyobb egyéni energia,

 • több élvezhető és aktív szabadidő,

 • az otthon előforduló és a munkával kapcsolatos stresszhelyzetek kezelésének fokozottabb képessége,

 • kevesebb depresszió, hipochondria és konkrét ok nélküli aggodalmaskodás,

 • csökkenő testi panaszok,

 • jobb emésztés és ritkább székrekedés,

 • nagyobb önbecsülés és önbizalom,

 • vonzóbb, karcsúbb alak, beleértve a testsúly hatékonyabb szabályozhatóságát,

 • erősebb csontrendszer,

 • javul az egyén fittségi szintje,

 • jobb alvást és jobb közérzetet biztosít,

 • fokozottabb koncentrálóképesség munkavégzés közben, valamint nagyobb kitartás a napi feladatok megoldásában,

 • ritkább fájdalmak és fájások, beleértve a hátfájásokat is,

 • biztosítja a magas véráramoltatást,

 • a testzsír feldolgozását folyamatosan végzi,

 • a koleszterinszint egyensúlyát elősegíti,

 • a csontok ásványi (minerál) ellátottságát segíti,

 • a testhőmérséklet szabályozásában szerepe van,

 • meggátolja az izmok gyengülését,

 • növeli az aerob kapacitást.

A gyakorlatban a vendégek 6–10 hét elteltével azonos terhelésre alacsonyabb átlagpulzussal, valamint gyorsabb pulzus megnyugvással „válaszolnak”. A spinning tréning óriási előnye, hogy viszonylag rövid idő alatt látványos javulást eredményez, és ez tovább motiválja a sportolókat. A pulzusmérő órák segítségével a fejlődés mérhetővé válik és többek között ezért is elengedhetetlen kelléke az edzéseknek.

6.3.5. A spinning célcsoportjai

A spinnig, a kerékpározás life-time jellegű, ciklikus sport, így a foglalkozásról is elmondható, hogy nem csak a fiatalok sportja. Vagyis a spinning, akárcsak a kerékpározás egy egész életen át űzhető szabadidősport. A kerékpározás ugyan elkezdhető gyermekkorban, a spinningedzéseken azonban a gyermekek részvétele nem javasolt. Ennek egyik oka az, hogy a spinning kerékpár lendkereke szabadon futó. Ez azt jelenti, hogy fokozott figyelmet igényel a résztvevőktől a balesetek megelőzésének érdekében. Tehát, a figyelem lankadása számtalan baleseti veszélyforrás lehet. A gyermekeknek ekkor még nem alakult ki a félelemérzetük, ezért nem képesek felmérni a spinning kerékpár veszélyeit. A másik oka az az, hogy a kerékpár ülésének a legalsó pozíciója megköveteli a 150 centiméteres magasságot. Vagyis a fent említett magasság alatti résztvevő nem tudja biztonságosan hajtani a kerékpárt. Így a gyermekek számára inkább a hagyományos kerékpárok ajánlottak. Az alábbi korosztályoknak ajánlott a spinning foglalkozás.

6.3.5.1. Serdülőkor

A serdülőkor a leányoknál általában 11–12, a fiúknál pedig 13–14 éves korban indul meg. Ilyenkor a fiatalok erős növekedésnek indulnak és a végtagok növekedése a legkifejezettebb. Serdülőkorban a test növekedésén kívül a nemi szervek is fejlődnek és élettani működésük is fokozatosan megindul. A serdülőkre jellemző ezeken kívül az idegrendszeri labilitás, a szélsőségekre való hajlam. Zárkózottak, sértődékenyek és kishitűek, máskor túlságosan nagy önbizalom és gátlástalan cselekedetek jellemzik őket. Szellemi és fizikai téren egyaránt fáradékonyak.

Az állóképességi edzés különösen ajánlott és hatásos ebben az életszakaszban. Intenzív állóképességi edzés lányoknál 12 éves kortól, fiúk esetében 14 éves kortól kezdhető el. Ennél a korosztálynál a spinningórák megkezdésének az a feltétele, hogy kellő információkkal rendelkezzünk a serdülő résztvevőkről. Ezek a szükséges információk például, hogy sportolnak-e, milyen rendszerességgel, van e valamilyen szervi vagy ortopédiai betegségük, vagy mi a céljuk a spinningedzéssel stb. Az oktatónak fokozottabb figyelmet kell fordítania a serdülőkorú célcsoportra az óra teljes időtartama alatt.

6.3.5.2. Ifjúkor

Az ifjúkor a 18. évtől a 25. éves korig tart. Ebben az életszakaszban minden sport nagy intenzitással űzhető, ebből következően a spinning is. A nők biológiai fejlettségük és ezzel együtt fizikai terhelhetőségük csúcsán kb. 18–19 éves korukban vannak, míg a férfiak csak 22–24 éves korukban érik el ezt. Vagyis az ifjúkorúak számára a spinningedzés ideális az egész motórium és az állóképességük fejlesztésére, hiszen jól terhelhetőek.

6.3.5.3. Fiatal felnőttkor

A fiatal felnőttkor (25–40 éves korig) számos sportágban virágkornak tekinthető. Minden kondícionális képesség (így az állóképesség is) fejleszthető ebben a szakaszban és a teljesítmény is magas szinten áll. Az életszakasz vége felé közeledve, megindulnak az úgynevezett öregedési jelek. Megindulnak a leépülési folyamatok, de legjobb esetben stagnál a fejlődés. Ez a kedvezőtlen változás lassítható vagy későbbi életszakaszra tolható, ha megfelelő aktív egészséges életet élünk. Ebben lehet segítség a spinningedzés e korosztály számára.

6.3.5.4. Felnőttkor

A felnőttkor 40-60 éves korig terjedő életszakaszt foglalja magába. Ekkor többé-kevésbé a regresszív (leépülő) folyamatok uralkodnak el a szervezetünkben. Ezt megállítani nem, de késleltetni, lassítani megfelelő sportolás által lehetséges, melynek egyik jó eszköze lehet a spinning. Az életkor előre haladtával az öregedés eredményeként el kell fogadnunk, hogy meg kell változtatnunk a sportoláshoz való viszonyunkat és a terhelést is. Az állóképességi edzés folytatható ebben az életkorban is azzal a különbséggel, hogy az intenzitást csökkenteni kell az előző életszakaszhoz viszonyítva. Rendszeres spinningedzés megkezdése előtt javasolt 40 éves kor felett egy alapos orvosi ellenőrzés, még abban az esetben is, ha nincsen panasza a vendégnek.

6.3.5.5. Idősödő kor

Idősödő korban (60–70 éves kor) az öregedési folyamatok feltartóztathatatlanul megjelennek, illetve folytatódnak. Elsősorban az egészségmegőrzés, a jó közérzet fenntartása és a teljesítőképesség konzerválása a cél ennél a korosztálynál. Ezeket elsősorban egészségvédő és életőrző sportokkal (úszás, kerékpározás és spinning, gyalogtúrák) érhetjük el legbiztonságosabban. Ebben az életkorban alacsony intenzitással és szigorú pulzuskontrollal végezhetőek a spinningedzések.

6.3.5.6. Időskor

Az időskor 70 évesen kezdődik és 80 éves korunkig tart. Mint a nevében is benne rejlik, itt már valóban öregségről beszélhetünk. A sportolásnak azonban még ekkor is megvan a maga haszna. Cél az egyén leépülési folyamatainak a lassítása valamint a lehető legjobb életminőség fenntartása. E célok megvalósításához járul hozzá az állóképességi edzés. Kis és közepes intenzitástartományban kell dolgozni, az ízületeket kíméletesen terhelő mozgásformákkal. Ezen követelményeknek elsősorban az úszás és a gyaloglás, kirándulás felel meg. A spinningedzéseken való részvétel kevésbé javasolt, kivételt képez egy olyan személy, aki élete folyamán rendszeresen kerékpározott (amatőr vagy profi versenyző volt). Ebben az esetben kizárólag az ülő síkmenet javasolt a spinning technikák közül, szigorú pulzusellenőrzés mellett, rövidebb időtartammal.

6.3.5.7. Aggkor

80 éves kor felett kezdődik az aggkor, ami halálig tart. Itt inkább a rendszeres fizikálisan aktív élet igénye merül fel. A mozgás azonban az ember lételeme, így fontos ebben a korban is.

Összegezve: a spinningedzéseket serdülőkortól lehet elkezdeni és egészen időskorig űzhető. A hangsúly azon van, hogy mindig az életkornak és az edzettségi szintnek megfelelően kell kiválasztani a terhelés intenzitását. Az oktató utasításait nem feltétlenül kell követni, így megvalósítható a heterogén csoport együttmozgása.

6.3.6. Ruházat

A spinningedzésekhez a mezek és a nadrágok esetében az innováció eredményeként megjelentek az úgynevezett „intelligens viseletet” képviselő ruhák és mezek, melyek feltérképezik a test hőmérsékletét és állandó hőmérsékleten, illetve szárazon tartják. Így a ruházat anyagánál előnyösebbek az ún. high-tech anyagokból készült ruhák, melyek jobban illeszkednek és kényelmesebbek, mint a pamutból vagy gyapjúból készültek. A minőségi kerékpáros ruházati cikkek előállítói a legújabb technológiák alkalmazásával elkészített anyagokat használják, mert ezek könnyebbek, vékonyabbak és könnyen tisztíthatóak, mint a pamut vagy a gyapjú anyagból készült mezek és nadrágok. A pamut egyik legfőbb tulajdonsága, hogy felszívja a nedvességet, és magában tartja azt. A high-tech anyagok, mint például a Lycra, az anyag külső felszínére vezetik a nedvességet, így az elpárolog és a kerékpáros ruhája, bőre száraz marad, ami növeli a komfortérzetet.

6.3.6.1. Nadrágok

Az 1980-as években jelentek meg a high-tech anyagú kerékpáros nadrágok. Ezeket a rövidnadrágokat alsónemű nélküli viselésre tervezték, amelyek a láb közötti részen kipárnázottak. A pamutnadrágok gyakran gyűrődnek ezen a részen, ezzel ellentétben a mai modern anyagok megőrzik alakjukat és nagyon kellemes viseletet biztosítanak a sportolóknak. A bőszárú nadrágok viselése balesetveszélyes, ezért a speciális kerékpáros nadrágok használatára kell ösztönözni a vendégeket.

6.3.6.2. Mezek

A kerékpáros mezek általában kétféle, 10 és 36 centiméter hosszú cipzárral készülnek. A mezek hátán három zseb található, amelyek funkciója a versenyeken jut érvényre. Ezekben kitűnően elfér például néhány zsebkendő és egy kis harapnivaló. Ilyen speciális mezeket elsősorban versenyzők használnak a spinningórákon.

6.3.6.3. Cipők

A spinningedzéseken (klipszes pedálok esetén) a keménytalpú cipő viselése ajánlott, amely biztosítja a megfelelő erőkifejtést a kerékpár tekerése során. A puha talpú cipők kevésbé ajánlottak (aerobik, vagy tánccipők), mert túl sokat nyelnek el a tekerési erőből és álló pozíció esetén a cipő meghajlik a pedálon, melynek következtében a láb elzsibbadhat. A patentpedálok megjelenése (’90-es évek) egyre jobban háttérbe szorította a klipszes pedálokat. A spinning kerékpárokon nem ritka az ún. „dupla pedál” ami azt jelenti, hogy az egyik oldalon klipszes, a másik oldalon patentos pedál található. Így a vendég döntheti el, hogy melyiket preferálja. A patentpedálokhoz speciális cipő viselése szükséges. A cipő talpának síkjából egy patent emelkedik ki, amely szilárdan illeszkedik a pedálba (a síkötéshez hasonlóan). Ez teszi lehetővé, hogy a kerékpározó a lábai által kifejtett erőt hatékonyan és minimális energiaveszteséggel vigye át a pedálokra. Ezek a cipők már nem fűzősek, hanem tépőzáras illetve csatos rendszerrel ellátottak, amelyek kitűnően rögzítik a lábat és biztosan nem oldódnak ki. Általában azok a vendégek, akik versenyszerűen kerékpároznak patentpedált használnak és az amatőrök körében is egyre jobban tért hódítanak ezek a pedálok.

6.3.6.4. Kerékpáros kesztyűk

A spinningórákon kerékpáros kesztyű használata is szükséges. A kerékpározás alatt a csupasz kezek folytonos, erőteljes érintkezése a kormánnyal fáradtságot, fájdalmat és még zsibbadást is okozhat a kézben. Az összegyűlt izzadság miatt a kormány fogása zavaróvá, csúszóssá válhat. Ezek a felmerülő problémák kiküszöbölhetőek a kézre tapadó, könnyű teremkerékpáros kesztyűk használatával. A kesztyűk viselete biztos fogást nyújt. A kesztyű taszítja a nedvességet és a kipárnázott részeivel lecsökkenti a kéz fáradtságát, ezáltal javítja a sportolók komfortérzetét.

6.3.6.5. Vizes kulacs

A spinningedzés folyamán az egyik legfontosabb felszerelés a vizes kulacs. A szabadban történő bringázással ellentétben a teremkerékpározás esetében nincsen ellenszél, ami hűtené a testet, így az izzadás folyamatos, mely fokozódik, vagyis megnő a folyadékbevitel igénye. A folyamatos folyadékfogyasztás a kiszáradás (dehidratáció) megelőzésének a legfontosabb és legegyszerűbb módszere. Ez azt jelenti, hogy kerékpározás közben minden 20 percben 2 deciliter folyadékot kell meginni és az egy óránál hosszabb edzések alkalmával speciális sportital fogyasztása is ajánlott. Egy kemény edzést követően a nyeregből leszállva is tovább kell folytatni a folyadék bevitelét. Fontos, hogy egy nehéz edzés alkalmával egy kilogrammnál többet ne veszítsünk testsúlyunkból, amelyet mérleg segítségével ellenőrizhetünk. Egy kilogrammos súlyvesztést 1,5 liter folyadékkal kell fokozatosan pótolni az edzést követően.

Jogosan tehető fel az a kérdés, hogy milyen folyadékot fogyasszanak a vendégek a spinningedzések alatt?

Amennyiben az edzés nem haladja meg az egy órát, akkor elegendő az ásványvíz fogyasztása, ha az edzés azonban meghaladja az egy órát (például egymás után két órán vesz részt a vendég), akkor sportitalok fogyasztása ajánlott. Ennek az oka az, hogy egy hosszabb edzés során a szervezet nemcsak vizet veszít, hanem értékes ásványi anyagokat ún. elektrolitokat is. Az elektrolitok, mint például a magnézium, a kalcium és a kálium a sportolók számára különösen fontos anyagok, amelyek nélkülözhetetlen szerepet játszanak az izmok összehúzódásának és elernyedésének folyamataiban. Amikor a szervezetben található ásványi anyagok egyensúlya megbomlik (ez történik az intenzív edzések során) az izmok elfáradnak és begörcsölhetnek. A sportitalok fogyasztása az edzések alatt megakadályozza az elektrolitok egyensúlyának megbomlását.

A sportitalok ezen kívül a szénhidrátok pótlásáról is gondoskodnak, amelyek egyszerű és összetett cukrokat is tartalmaznak. Az előbbi gyorsan felszívódik, ezzel a vércukorszintet hamar képes emelni. Az összetett cukrok előzetesen megemésztődnek, ezért lassabban, de folyamatosan szívódnak fel a vérbe, így tartósan stabilizálják a vércukorszintet a szükséges tartományban.

A jó minőségű sportitalok tartalmazzák a verejtékkel és az izomműködés által elveszített sókat és vizet, illetve az energiaszolgáltatók közül az egyszerű (szőlőcukor) és az összetett cukrokat (poliszacharidok) egyaránt. Emellett különböző „adalékanyagokat” is tartalmazhatnak, mint pl. vitaminokat vagy serkentő hatású anyagokat. A sportitalok izotóniásak, ami azt jelenti, hogy sűrűségük a szervezetben megtalálható folyadéksűrűségnek felel meg.

6.3.6.6. Törölköző

Az edzésen egy kis alakú törülköző használata ajánlott az izzadság letörlésére (nagyméretű törülköző balesetveszélyes lehet). Az oktatók általában a nyereg pozícióját szabályozó sínre helyezik a törülközőt, hogy a vendégek tisztán láthassák a kormányon a kezek különböző pozícióit.