Ugrás a tartalomhoz

Aerobik és fitnesz irányzatok

Müller Anetta, Rácz Ildikó (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

7.7. Szerek alkalmazásának lehetőségei az aerobikban

7.7. Szerek alkalmazásának lehetőségei az aerobikban

Az aerobik kialakulásától fogva állandó változáson ment keresztül. Változott a mozgásanyaga, illetve különböző sportágak mozgásanyagából merített, mint pl. a táncból átvett elemek alkalmazásával a dance aerobik fejlődött ki, a kerékpározás és a zene használatával a spinning, a küzdősportok és az aerobik ötvözetéből a boksz aerobik alakult ki.

Az aerobikot nem csak úgy színesítették, hogy más sportágak mozgásait ötvözték az aerobik alaplépésekkel, hanem úgy is, hogy különböző sportszereket használtak fel az órákon. Ezeknek a szereknek a használata változatosabbá tette az órákat valamint speciális terhelést jelent a szervezet számára, amivel a terhelés összetevőin (pl. intenzitás, ingerbonyolultság) tudunk változtatni, ezáltal megfelelő edzésterhelést jelenthet az edzetlen és az edzettek számára egyaránt.

Ilyen felhasználható sportszerek pl.: X-co rúd, kézisúlyzó, bokasúly, dyna-band gumiszalag, flexy-bar, kangoo cipő, steppad, body ball, bosu, stb.

7.1. ábra - A kézisúlyzó, az X-co rúd és bokasúlyok alkalmazása

A kézisúlyzó, az X-co rúd és bokasúlyok alkalmazása

7.2. ábra - Kézisúlyzó

Kézisúlyzó

A kézisúlyzók különböző méretűek, tömegűek és anyagúak lehetnek. Használatukkal a terhelés intenzitását lehet növelni. Az intenzitást ebben az esetben a felemelt súly nagysága jelenti. Minél nagyobb súlyt használunk, annál inkább növeljük a terhelés intenzitását, hiszen nagyobb terhelést jelent a szervezet számára. A súlyzók használatakor ügyelni kell a fokozatosságra, a sérülésveszély és túlterhelés elkerülése végett.

X-co rúd

Az X-co egy oxidréteggel bevont alumíniumhenger, benne híg massza. Edzés közben a henger dinamikus mozgatása során a híg tömeg a henger egyik végéből a másikba kerül. Ebben tér el az X-co rúd a hagyományos kézisúlyzóktól. A hengerben mozgó folyadék eredményezi azt a létrejövő reaktív hatást, ami megfeszítésre készteti az izmokat és más hatást eredményez a kézisúlyzókhoz képest.

Bokasúlyok

A bokasúly a bokára erősíthető, különböző súlyú sporteszköz. Használatával csakúgy, mint a kézisúlyzó esetében a terhelés intenzitását növelhetjük. Míg a kézisúlyzó elsősorban a kar és vállöv izmait erősíti, a bokasúly használatával a láb és a far izmait lehet erősíteni (erő-állóképesség fejlesztése).

Dyna-band gumiszalag

Ezt az eszközt a rehabilitációban alkalmazzák nagy sikerrel. A gumiszalagok erőssége a színek szerit változik. Pl. a zöld és a kék kisebb ellenállást jelent, mint a fekete szalag, a legerősebbek az ezüst- és az aranyszínűek.

Az aerobikban vagy más sportágban is jól hasznosíthatóak ezek a gumiszalagok, a váltakozó ellenállás mellett jó erőfejlesztő hatást lehet elérni velük. Kar-, vállöv, láb és farizmok erősítésére sok gyakorlat alkalmazható a szalagokkal.

A Flexy-bar, kangoo cipő, steppad, body ball, bosu alkalmazása

Ezen speciális eszközökkel az aerobikórák változatosak lesznek, motiválják a vendégeket és speciális hatást fejtenek ki a szervezetre. (A Flexy-bar, kangoo cipő, steppad, body ball, bosu alkalmazásáról és hatásairól bővebben lásd az Aerobik mozgásanyagának felhasználási területei című fejezetet.)