Ugrás a tartalomhoz

Aerobik és fitnesz irányzatok

Müller Anetta, Rácz Ildikó (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

Bevezetés

Bevezetés

(Írta: Rácz Ildikó, Lektorálta: Borsos Anita)

 

Mottó:

A női szépség mindig vonzó. Ha van is benne hiány, az az igazi nőnek
      sohasem gond, mert furfangos fortéllyal, tengernyi ötlettel tudja pótolni. A nő sok mindenre
      ad: a legszembeötlőbbre, mozgásának szépítésére viszont kevés nő fordít gondot. Pedig a mozgás
      és az ember belső „Én”-je között állandó a kölcsönhatás: tükrözi életkorunkat,
      vérmérsékletünket, érzelmi beállítottságunkat. 

A szép mozgás jó fellépést, határozott magatartást, eleganciát
      biztosít! 

 
 --Abádné Hauzer Henriette

2010-es évet írtunk, mikor szerte a világon mindenki csak az ötkarikás játékokról, Peking csodáiról, rekordjairól, nagy bukásokról, minden idők legnagyobb sporttalálkozójáról. Csodálatos eredményeink bűvkörétől távolodva nem kell sokáig menni, tájékozódni, hogy levonhassuk az újdonságnak már aligha számító konzekvenciát az ezredforduló szele nemcsak az élsportot érintette.

„Szorgalmas időszak áll a világ sportja előtt, ki kell hajigálni az ablakon egy csomó meg szokott módszert”. (Carl Lewis, 1992 – Barcelona)

A változások kora ígérhet jót, jelenthet veszélyeket, mindenekelőtt azonban józanságot és felelősséget követel. A szabadabb, az önállóbban szerveződő sportéletben a helyes ítéletalkotás lesz a döntő.

Az egész világ neurózissal, civilizációs betegségekkel küzd. Miközben keressük helyünket az új társadalmi-technikai viszonyok között, lassan nem érünk rá saját magunkra, egymásra sem. E keresgélés szerves része a testkultúra, ezen a területen rohamos változásoknak lehetünk tanúi, s ez a változás gyorsabb, mint eddig bármikor.

Jóga, testépítés, testkontroll, agykontroll, keleti sportok, reformkonyha, stb., – csak néhányat említsek a változás láncszemeiből. Egyre többen valljuk azt:

ÉLJÜNK EGÉSZSÉGESEN ÉS SOKÁIG!

Az egész világon terjed az egészséges életmód iránti igény. Ebben a közegben született újra az aerobik, mely nemcsak egyszerűen egy megújult mozgásforma, hanem az egészséges életmód iránti igényen túl egy tömegmozgalom kibontakozásának koncepciójával párosuló elképzelés. Az aerobik a „mozgások családjában” (Zenés, táncos mozgásformák), azon kategóriák közé tartozik, amelyet az óvodáskortól a legidősebbekig az úgynevezett home-fitnesztől a legmagasabb szintű élsportig bárki végezhet. Alkalmas akár szervezett keretek közötti tréning céljára, de kitűnő eszköze az egyénileg otthon végzett gyakorlatoknak is. Szeretnénk, ha az aerobik igazi tömegmozgalommá válna, beilleszkedve a magyar egészségmegőrző programba és elősegítené egy egészségesebb nemzedék felnevelését.

Felhasznált irodalom

Rácz Ildikó: Az aerobic 1992, Szeged, JGYTF