Ugrás a tartalomhoz

Birtoktervezési és rendezési ismeretek 19., Az információtechnológia (IT) alkalmazása a birtokrendezésben

Mizseiné Dr. Nyiri Judit (2010)

Nyugat-magyarországi Egyetem

Birtoktervezési és rendezési ismeretek 19.

Birtoktervezési és rendezési ismeretek 19.

Az információtechnológia (IT) alkalmazása a birtokrendezésben

Mizseiné Dr. Nyiri, Judit

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar

Dr. Máthay Csaba

Lektor 

Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027 „Tananyagfejlesztéssel a GEO-ért” projekt keretében készült. A projektet az Európai Unió és a Magyar Állam 44 706 488 Ft összegben támogatta.

v 1.0

Jelen szellemi terméket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény védi. Egészének vagy részeinek másolása, felhasználás kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

2010

Kivonat

Az elmúlt években a területi adatok gyűjtésére és elemzésére új eljárások illetve új eszközök jelentek meg a piacon. Modern mérőeszközök, mint a GNSS (Global Navigation Satellite Systems), a lézerszkenner, továbbá a digitális fotogrammetria és a földrajzi információs rendszerek (GIS) segítségével végrehajtott modellezés hatékonyabbá teszik az adatfeldolgozást. Új információs és kommunikációs technológiák (IT és Web 2.0) bevezetésével, teljesen új kommunikációs csatornák nyílnak meg, melyek a birtokrendezés számára jól hasznosíthatók, főleg a kísérleti eljárásokban, ahol a vizualizáció játszik fő szerepet. Az Európai Unió 2007-ben fogadta el az INSPIRE-irányelvet (Infrastructure for Spatial Information in Europe). Ennek a kezdeményezésnek a célja egy európai szintű geo-adatbank kiépítése, mely mind országon belül, mind pedig európai szinten az adatok naprakészségét biztosítja (beleértve a talajadatokat és a tájképadatokat is) a környezet helyzetének javítására és ellenőrzésére. Ezen a rendszeren keresztül a geodéziai adatokhoz való hozzáférés jelentősen könnyebbé válik minden olyan munkahely számára, akik a vidékfejlesztéssel, illetve a birtokrendezéssel foglalkoznak.