Ugrás a tartalomhoz

Fotointerpretáció és távérzékelés 2., Felvevőrendszerek

Verőné Wojtaszek Malgorzata (2010)

Nyugat-magyarországi Egyetem

Fotointerpretáció és távérzékelés 2.

Fotointerpretáció és távérzékelés 2.

Felvevőrendszerek

Verőné Wojtaszek, Malgorzata

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar

Büttner , György

Lektor 

Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027 „Tananyagfejlesztéssel a GEO-ért” projekt keretében készült. A projektet az Európai Unió és a Magyar Állam 44 706 488 Ft összegben támogatta.

v 1.0

Jelen szellemi terméket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény védi. Egészének vagy részeinek másolása, felhasználás kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

2010

Kivonat

A modul összefoglaló elméleti és gyakorlati ismereteket ad az elektromágneses energiával megvalósítható képalkotásban. Bemutatjuk az adatnyerés eszközeit és módszereit, valamint a távérzékelési adatfajtáit. A passzív és az aktív távérzékelés témakörében összefoglaljuk az információkat az erőforrás kutató rendszerekről (LANDSAT, SPOT, IRS, IKONOS, QUICKBIRD, ENVISAT,..). Külön alfejezetben tárgyaljuk a mikrohullámú távérzékelést, ahol bemutatjuk az aktív mikrohullámú érzékelő felépítését, működési elvét és a radar-képalkotás kérdéseit. A mikrohullámú műholdas szenzorok mellett bemutatjuk az SRTM (az űrsikló fedélzetről végzett topográfiai felmérés) program célját és eredményeit.