Ugrás a tartalomhoz

Fotogrammetria 11., Térfotogrammetriai műszerek

Dr. Engler Péter (2010)

Nyugat-magyarországi Egyetem

Fotogrammetria 11.

Fotogrammetria 11.

Térfotogrammetriai műszerek

Dr. Engler, Péter

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar

Dr. Barsi, Árpád

Lektor 

Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027 „Tananyagfejlesztéssel a GEO-ért” projekt keretében készült. A projektet az Európai Unió és a Magyar Állam 44 706 488 Ft összegben támogatta.

v 1.0

Jelen szellemi terméket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény védi. Egészének vagy részeinek másolása, felhasználás kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

2010

Kivonat

A térfotogrammetriai kiértékelő műszerek feladata, hogy a terep (vagy tetszés szerinti térbeli objektum) azonos részleteket tartalmazó két fényképéből (képpárból) metrikus rajzi, vagy számszerű, térbeli adatokat szolgáltasson a lefényképezett terepről, vagy objektumról. A műszerekkel nyerhető adatok fajtái szerint megkülönböztetünk analóg térkiértékelő műszereket, analitikus műszereket (analitikus mérőműszerek, analitikus térkiértékelő műszerek) és digitális műszereket (digitális fotogrammetriai munkaállomások). Az analóg műszereket a mai gyakorlatban már nem használjuk. Az analitikus és digitális műszerekkel a képről mért képkoordináták, vagy a digitális képről mért pixelkoordináták alapján, számítógépes feldolgozással nyerjük a szükséges térbeli adatokat.