Ugrás a tartalomhoz

Fotogrammetria 13., Légiháromszögelés

Dr. Jancsó Tamás (2010)

Nyugat-magyarországi Egyetem

13.4 Légiháromszögelési szoftverek

13.4 Légiháromszögelési szoftverek

Az analitikus és a digitális fotogrammetriában a légiháromszögelés feladatát különálló vagy a mérő rendszerbe integrált szoftverekkel oldják meg. A következőkben a két kategória szerint rövid áttekintést adunk a legismertebb szoftverekről.

13.4.1 Különálló légiháromszögelési szoftverek

A különálló légiháromszögelő szoftvereket a mérés elvégzése után, off-line üzemmódban alkalmazzuk. Ezeket a szoftvereket kezdetben az analitikus fotogrammetria feladataira fejlesztették ki, de természetesen a digitális fotogrammetriai munkaállomásokon is használhatók, hiszen ott is biztosítható a mérés és a feldolgozás különválasztása. A független modelleken alapuló tömbkiegyenlítés világszerte elterjedt, ebben jelentős szerepet játszott a PAT-M43 kiegyenlítő programcsomag. Magyarországon a független modellekre épülő tömbkiegyenlítés megoldását a FÖMI-ben fejlesztették ki sík és térbeli kiegyenlítést alkalmazó változatban (ANBLOCK-F, ANBLOCK-FT, ALP).

A sugárnyaláb kiegyenlítést alkalmazó szoftverek közül kiemelkednek a BLUH, a BINGO, az ORIENT és az AeroSys-AT programcsomagok . Természetesen nincs mód felsorolni az összes szoftvert, melyet az elmúlt évtizedekben fejlesztettek ki. Az Interneten az „aero-triangulation software” keresőszavakra a találatok száma, több, mint húszezer. A szoftverek elterjedését és gyakorlati alkalmazhatóságát nagyban befolyásolja, hogy milyen nagy tömböket képesek feldolgozni, illetve nagy tömbök esetén milyen hatékonysággal derítik fel a durva hibával terhelt pontokat.

13-7. ábra AeroSys-AT programcsomag egymásra épülő moduljai

13.4.2 Integrált légiháromszögelési szoftverek

A fotogrammetriai mérő és kiértékelő szoftverekbe integrált szoftverek általános jellemzője, hogy önállóan nem használhatók. Abban az esetben, ha ezek az integrált szoftverek digitális fotogrammetriai munkaállomáson futnak, akkor lehetőség van arra, hogy a kapcsolópontok mérését automatizálják, ez nagymértékben meggyorsítja a légiháromszögelés folyamatát. Másik előnye ezeknek a rendszereknek, hogy a légiháromszögelés eredményét megvizsgálva az esetleges újraméréseket azonnal el lehet végezni és ennek eredményét egy ismételt kiegyenlítéssel azonnal látni lehet. Tipikusan ilyen elven működik a Leica LPS fotogrammetriai programcsomagja. A légiháromszögeléshez minimálisan szükséges illesztő, illetve kapcsolópontok mérése után a rendszer végzi el a további kapcsolópontok automatizált mérését, mely alapján már a légiháromszögelés programja azonnal futtatható és az eredmény megtekinthető.

13-8. ábra Illesztőpont mérése leica LPS környezetben