Ugrás a tartalomhoz

Fotogrammetria 14., Általános fotogrammetriai technológia

Dr. Engler Péter (2010)

Nyugat-magyarországi Egyetem

Fotogrammetria 14.

Fotogrammetria 14.

Általános fotogrammetriai technológia

Dr. Engler, Péter

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar

Dr. Barsi, Árpád

Lektor 

Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027 „Tananyagfejlesztéssel a GEO-ért” projekt keretében készült. A projektet az Európai Unió és a Magyar Állam 44 706 488 Ft összegben támogatta.

v 1.0

Jelen szellemi terméket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény védi. Egészének vagy részeinek másolása, felhasználás kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

2010

Kivonat

Az eddigi tanulmányok alapján a fotogrammetria feladatát általánosan úgy fogalmazhatjuk meg, hogy ez az adatnyerés (információgyűjtés), feldolgozás, tárolás és adatszolgáltatás egyik speciális változata. Jellemző rá, hogy a tárgyak vagy jelenségek vizsgálatához szükséges információkat analóg (fénykép) vagy digitális képen rögzíti, majd az információk átalakításával, kiemelésével (kiértékelésével) a fotogrammetria olyan analóg, analitikus, vagy digitális termékeket szolgáltat, amelyek segítségével az eredeti objektumra vonhatunk le megfelelő következtetéseket. A fotogrammetria elsősorban a térképészeti (topográfiai) felmérések, a pontsűrítési feladatok megoldását szolgálja. Ezért mondjuk, hogy a fotogrammetria fő feladatai a részletkiértékelés, térképezés és a pontsűrítés. Ezek mellett természetesen további, speciális alkalmazások is vannak.