Ugrás a tartalomhoz

Fotogrammetria 16., Digitális kamerák

Dr. Engler Péter (2010)

Nyugat-magyarországi Egyetem

Fotogrammetria 16.

Fotogrammetria 16.

Digitális kamerák

Dr. Engler, Péter

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar

Dr. Barsi, Árpád

Lektor 

Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027 „Tananyagfejlesztéssel a GEO-ért” projekt keretében készült. A projektet az Európai Unió és a Magyar Állam 44 706 488 Ft összegben támogatta.

v 1.0

Jelen szellemi terméket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény védi. Egészének vagy részeinek másolása, felhasználás kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

2010

Kivonat

A fényképezés szempontjából a XX. század vége és a XXI. század eleje a digitális korszak kezdetét jelentette. Mind az amatőr fényképezés, mind a fotogrammetriai felvételek készítése terén nagy változásokat hozott ez az időszak. A földi fotogrammetria területén már korábban használtunk digitális kamerákat, míg a légifényképezés területén az elmúlt években fejlesztették ki a gyártók saját digitális légi mérőkamerájukat, digitális érzékelőjüket. A gyorsléptékű technikai fejlődés tette lehetővé, hogy ma már olyan digitális kamerák állnak rendelkezésre, amelyek egyre jobban kielégítik a fotogrammetriai kiértékelések elvárásait, mind a pontosság, mind a képminőség szempontjából.