Ugrás a tartalomhoz

Föld- és területrendezés 4., Birtokrendezési modellek

Mizseiné Dr. Nyiri Judit (2010)

Nyugat-magyarországi Egyetem

4.2 . Általános ismertetés

4.2 . Általános ismertetés

A német-magyar kapcsolatok keretében kísérleti jelleggel a magyar Földművelésügyi Minisztérium és a Német Kormány Mezőgazdasági Minisztériuma által kötött megállapodás értelmében a német segélyprogram keretében német tapasztalatok és módszerek alapján indult meg a TAMA Projekt négy megyében, olyan helyszínek kiválasztásával, amelyek jól reprezentálják a privatizáció során kialakult viszonyokat. (Baranya megye: Bóly, Majs, Töttös, Nagynyárád; Békés megye: Hunya, Kamut, Kondoros, Őrkénykút; Pest megye: Érd, Pusztazámor, Sóskút, Tárnok; Somogy megye: Balatonboglár, Fonyód, Ordacsehi, Szőlősgyörök). A projekt alapja a Német Szövetségi Köztársaságban (NSZK) alkalmazott átfogó községrendezést is magában foglaló birtokrendezési koncepció. Németországban folyamatosan fejlődött ki ez a községi földműveléshez és a természetes környezethez alkalmazkodó rendezési módszer, amit a PIA nevű kartográfiai rendszerrel valósítanak meg. Lényegében ennek a magyarországi adaptációjaként valósul meg a projekt. Az eredeti német program nem csak birtokrendezésből áll, hanem komplex községrendezés, amely kiterjed a környezet és tájvédelmi szempontokra, infrastruktúrára, (utak, vizek) is. A költségek igen magasak. Hazánkban a teljes német program megvalósításának ma nincsenek meg a feltételei.

A projekttel szemben állított követelmények és azok végrehajtásának sorrendje:

  • A birtokrendezés módszerének bemutatása.

  • A projekt végrehajtásához szükséges eszközök szállítása.

  • A GIS szállítása és installálása.

  • A magyar szakemberek betanítása.

  • A birtokrendezési eljárások előkészítése (koncepció és módszer) az alábbi fő célokkal:

- Helyet, környezetet és piacot figyelembe vevő mező- és erdőgazdaság megteremtése és biztosítása.

- Tartósan teljesítőképes természetgazdálkodás kialakítása.

A német fél által nyújtott hozzájárulás:

  • Az NSZK-ban alkalmazott birtokrendezési módszer magyarországi bevezetése.

  • A regionális adatfeldolgozás, kiértékelés és az eszközök, valamint a programok széles körű bevezetése és oktatása.

  • A technikai háttér, a GIS felépítéséhez szükséges hardver és szoftver biztosítása.

  • Az előkészítő munkákban való aktív közreműködés, a lehetséges megoldási variánsok elkészítése.

  • A koncepció kialakítására, tanácsadásra, oktatásra alkalmas személy delegálása.

A magyar-német együttműködés munkacsoportjának koordinátora Dr. Riegler Péter, Dr. Papp Iván, német részről szaktanácsadóként közreműködik Dr. Wolfram D. Kneib a földminősítéssel foglalkozó iroda vezetője. A munkacsoportok teljes névsora: német munkacsoport: Dr. W.D.Kneib, Bernd Schemschat, Belinda Bongard, Frank Speetzen, Gunther Engelmann. Magyar munkacsoport (vezetés, központ): Dr. Fenyő György, Dr. Remetey-Fülöpp Gábor, Dr. Riegler Péter, Dr. Papp Iván, Berényi András, Kiss Sándor, Vissi Zoltán, Sohár Zoltán, Kőszegi József. Magyar munkacsoport (megyék): Fogt János, Gitta Barnabás, Vódli József, Beregszászi Pál, Balázs György, Kovács Éva, Szili Sándor, Kovács Zoltán, Kovács László, Bors Ilona, Dien Józsefné, Liebich Zoltán.

1996-ban a TAMA Projektről oktató film és kísérő füzete elkészült. A munkát a Földművelésügyi Minisztérium részéről Kurucz Mihály segítette. A videokazetta és a 29 számozott oldalt tartalmazó színes kísérő füzet mindenki számára hozzáférhető, beszerezhető.

Előzőek értelmében a fejezet írója csupán a szerzők előadásainak, írásainak legfontosabbnak ítélt összefüggéseit adja közre címszavas tömörségben. A mondandót mellékletként jól szerkesztett táblázatok teszik érthetővé.