Ugrás a tartalomhoz

Geodézia 14., Mérőállomások

Tarsoly Péter (2010)

Nyugat-magyarországi Egyetem

14.6 Robot-mérőállomások

14.6 Robot-mérőállomások

A robot-mérőállomások programozott szög- és iránymérés, távmérés és adatrögzítés végrehajtására képes elektronikus műszerek. A műszerrel összekapcsolt személyi számítógép vagy programozható adatrögzítő a mérés tervezett időpontjában vezérli a műszer automatikáját és végrehajtja a felhasználó által előre megadott műveletsort. Az alhidádé és a távcső forgatása a szervomotorok segítségével történik (14-31. ábra).

14-31. ábra Sokkia, Leica, Trimble és Topcon robot-mérőállomások

Az automatika elvégzi a szimmetrikus megvilágítottságú látómező megkeresésével a pontos irányzást, majd a beálított tárolási maszknak megfelelően elvégzi az adatrögzítést. A legtöbb műszer a mérés elvégzése után a következő mérésig energiatakarékos üzemmódba kapcsol. A robot-mérőállomásokat előszeretettel alkalmazzák kis elmozdulások és alakváltozások mérésére a mérnökgeodéziai mozgásvizsgálatokban. Az irányhossz ismeretében a körleolvasások változásából az elmozdulás vagy az alakváltozás irányvonalra merőleges összetevője egyszerűen kiszámítható. A mérés nem igényel felügyeletet, az első, úgynevezett keresőforduló megmérése után a mérés akár veszélyes vagy egészségre ártalmas körülmények között is végrehajtható. Ilyen „embertől-független” folyamatos mérőállomás-monitoring rendszer került kiépítésre a Bős-Nagymarosi vízlépcső esetében és a budapesti 4-es metro építkezése esetében is. A tervezők és geodéták folyamatosan nyomon tudják követni a mérnöki szerkezetekben bekövetkező alakváltozásokat, és így a lehetőségeknek megfelelően gyorsan és pontosan tudnak beavatkozni rendkívüli helyzetek esetén (14-32. ábra).

14-32. ábra Topcon IS robot-mérőállomás és képalkotó rendszere, amely lehetővé teszi a kijelzőn keresztül történő irányzást

A robot-mérőállomások megjelenésével egyidőben új fogalmak is megjelentek a geodéziai szakszó használatban. Ezek a fogalmak azoknak az új technológiai elemeknek a megnevezését takarták, amelyek ténylegesen lehetővé tették az egy-emberes megoldások kialakítását.

Automatikus célfelismerés. Jelentősége abban rejlik, hogy a felhasználónak elegendő csak az irányzó dioptrával durván megirányozni a célpontot; a finom irányzást elvégzi a műszer automatikája. Előnyei:

  • állandó pontos irányzás a prizma közepére a felhasználótól függetlenül

  • az irányzás gyors, észlelő fáradságától független végrehajtása

  • nem szükséges a parallaxis teljes megszüntetése

  • bármilyen prizmával kompatibilis a rendszer.

Automatikus célkövetés. Az első mérés után követi a prizmát és mozgás közben bármelyik mérési adat rögzíthető anélkül, hogy a célkövetés megszakadna. Különösen kényelmes használata a 360°-os prizmával, mert ebben az esetben nem kell a prizmát a műszer felé fordítani. Felhasználási területe:

  • topográfiai felmérések

  • kódolt felmérések további térinformatikai alkalmazásokhoz

  • kitűzések.

Pontkeresés. A pontkereső másodperceken belül megtalálja a prizmát jelvesztés esetén. A bekapcsolt pontkeresés segítségével a műszer forgat és kiküld egy függőleges helyzetű lézer legyezőt. Amint a legyező eléri a prizmát, a műszer megállítja a forgatást, az automatikus célkövetés átveszi az irányítást és finoman megirányozza a pontot teljesen automatikusan. A pontkereső funkció használata hasznos az első méréshez, vagy ahhoz, hogy ismét megtalálja a prizmát, ha az automatikus célkövetés teljesen elvesztette azt.

Távirányító rendszer. A kezelőbe (controller) épített rádió modem lehetővé teszi a célpont mellől mérést (14-33. ábra). A távirányítón és a műszeren lévő kijelző és billentyűzet egymással kompatibilisek. A távirányító technikával felszerelt mérőállomások azok, amelyek tényleges lehetővé teszik az egy-emberes mérés megvalósítását. A távirányítás segítségével nemcsak a hagyományos mérőállomásos felmérés és kitűzés technológia vezérelhető a prizma mellől, hanem egyes műszertípusok esetében a műszer alhidádéjára vagy a prizmabotra, a prizma fölé szerelt GPS-vevő is ugyanazzal a távvezérlővel vezérelhető.

14-33. ábra Trimble robot-mérőállomás és távvezérlője valamint Sokkia egy-emberes mérőállomás munka közben