Ugrás a tartalomhoz

Geodézia 3., Geodéziai alapponthálózatok, pontjelölések

Gyenes Róbert (2010)

Nyugat-magyarországi Egyetem

3.3 Magassági értelmű pontjelölések

3.3 Magassági értelmű pontjelölések

A magasság meghatározásához a pontokat úgy kell megjelölni, hogy azok a magasságot egyértelműen meghatározzák. Erre a célra olyan pontjelölések terjedtek el, amelyeknek a felülete íves kialakítású.

A legelterjedtebb pontjelölés az úgynevezett falicsap, más elnevezésekkel szintezési csap vagy magassági jegy (3-1. ábra). A falicsapot öntöttvasból készítik, nyele bordázott, hossza 20-30 cm közötti. A csap fejének átmérője 5-10 cm, a nyél átmérője 3-5 cm.

3-1. ábra Szintezési csap (MJ: magassági jegy)

3-2. ábra Szintezési csap épület lábazatában

A szintezési csapot régebbi épületek lábazatában helyezik el úgy, hogy a csap nyele vízszintes helyzetű legyen és abból mintegy 5 cm kiálljon azért, hogy a mérések során a szintezőlécet a csap tetejére egyértelműen és függőlegesen rá lehessen helyezni (3-2. ábra). A szintezési csapok elhelyezésére általános szabály, hogy azokat a mérés előtt legalább fél évvel kell állandósítani. A szintezési csapot a rozsdásodás elleni védelem céljából előbb rozsda gátló folyadékkal, majd rozsdásodásnak ellenálló festékkel festik le.

A szintezési gombot elsősorban hidak vagy átereszek vízszintes felületében helyezik el. A szintezési gomb mintegy 10-15 cm hosszú, az átmérője 3-5 cm. Keresztmetszetének formája hasonló a pecsétnyomóhoz. A szintezési gombot szintén öntöttvasból vagy rozsdamentes acélból készítik.

3-3. ábra Szintezési kő (kőben gomb), mellette jelzőoszlop

Épületek és egyéb műtárgyak hiányában, elsősorban külterületen alkalmazzák a szintezési követ. A szintezési követ a talajjal való szorosabb kapcsolata miatt csömöszölt betonalapra vagy a helyszínen öntött betoncölöpre helyezik el (3-4. ábra).

A szintezési kővel történő állandósítás egyik speciális megoldása a kettős pontjelölés (3-5. ábra). Ebben az esetben a kő talajba süllyesztett részén szintén található egy szintezési gomb, amelynek anyaga rozsdamentes acél vagy porcelán. A felszín alatti pontra annak védelme céljából egy védőkupakot helyeznek el.

3-4. ábra Szintezési kő fúrt és a helyszínen öntött betoncölöpön

3-5. ábra Kettős pontjelölés (ún. ,,vállas kő’’)