Ugrás a tartalomhoz

Kartográfia + Webmapping 1., A térképek tartalma és jellege?

Dr. Pődör Andrea (2010)

Nyugat-magyarországi Egyetem

1.6 A méretarány, a bemutatás rendszere és a generalizáltság fokának meghatározása

1.6 A méretarány, a bemutatás rendszere és a generalizáltság fokának meghatározása

A méretarány a bemutatandó témától és az adatok generalizáltságának mértékétől függ, de szoros kapcsolatban van a térkép formátumával (atlasz, fali térkép, csak a képernyőn megjelenő térkép stb.) is. Az adatsűrűség foka azt befolyásolja, hogy az adott térképen az adatok mennyire helyezhetők el, tehát ez is befolyásolja a térkép méretét és méretarányát.

A térkép végső vizuális hatásossága nagyban függ a térképkészítő által kiválasztott, az adott tárgyat illető legmegfelelőbb bemutatási rendszertől. Ez végül is a leíró rendszerek kombinációjának megfelelő kiválasztása, amely lehetővé teszi a megfelelő kommunikációt, és a lehető legkevesebb időt veszi igénybe a térkép felhasználójától ahhoz, hogy az információt feldolgozza, hiszen az adatok ábrázolása teszi lehetővé, hogy az adatból információt szolgáltassunk a térképolvasó számára.

A szükségszerű generalizálás mértéke, a térkép típusához kapcsolódik, a térképkészítő által meghatározott megfelelő méretarányhoz, a bemutatás rendszeréhez. A térképészeti adatok kétdimenziós felületen történő elrendezésének módszerét a rendelkezésre álló térképi felülethez választjuk ki (Anson 1988). Ebből következik az, hogy a méretarány viszonylagos nagysága következtében, nemcsak a tematikus tartalom bemutatására, hanem a minél jobb tájékozódás elősegítésére is lehetőség nyílik.

A generalizálás elveinek használata nagyban függ a térkép rendeltetésétől. Például a talajtérképek esetében a generalizálás két eltérő szinten megy végbe. Bármely olyan térképi információ, amely lényeges a talaj minősége szempontjából a nagyítás, a kiemelés eszközeinek felhasználásával kerül a térképre, ezzel szemben a tematikai szempontból lényegtelen információt a lehető legegyszerűbben mutatják be a térképek.