Ugrás a tartalomhoz

Kartográfia + Webmapping 1., A térképek tartalma és jellege?

Dr. Pődör Andrea (2010)

Nyugat-magyarországi Egyetem

1.7 Térképi alapok

1.7 Térképi alapok

A térképi alap a pontos szerkesztés és a tematikus információ megfelelő elhelyezésének végrehajtását segíti elő. A potenciális térképi alapok a változtatás nélkül felhasználható különböző méretarányú topográfiai térképektől a végsőkig leegyszerűsített kartogramokig terjedhetnek (Anson 1988, Imhof 1972).

Amint az előbbiekből is látható az ábrázolni kívánt adat meglehetősen nagy befolyást gyakorol a térképi alap szükséges pontosságára, részletességére és teljességére.

Azért, hogy a bemutatandó térbeli adat megfelelően olvasható legyen a térképen az általánosan elfogadott szabálytól, amely a generalizálás azonos fokára vonatkozik, eltérhetünk. Ez azért fordul elő, mert bizonyos információk a tematikus tartalom szempontjából kiemelten fontosak, tehát nem generalizálhatók ugyanolyan mértékben, mint a többi térképi elem (Anson 1988).

1.7.1 Tárgyi adatok

Ezek az adatok nemcsak a tematikus részleteket foglalják magukba, hanem speciális térképi elemeket is, melyek segítenek lefordítani a térképolvasónak a tárgyi adatokat, az alapvető térképi tartalmat. Ilyenek például a térkép címe, vetülete, a térkép készítője, az északjel, a térkép méretaránya, készítésének ideje és a jelmagyarázata. A jelmagyarázat megtervezésénél a lehető legtöbb szükséges információ feltüntetésére kell törekednünk.

Sok térképen az azonosítás megkönnyítésére rácsháló szerepel (esetleg a térkép szélére redukált kis jelek formájában), ezeket kereső hálózatnak hívjuk.