Ugrás a tartalomhoz

Kartográfia + Webmapping 2., A kartográfiai kommunikáció

Dr. Pődör Andrea (2010)

Nyugat-magyarországi Egyetem

2.2 Milyen tulajdonságokkal rendelkeznek az objektumok?

2.2 Milyen tulajdonságokkal rendelkeznek az objektumok?

Mielőtt egy objektumot ábrázolni szeretnénk tanulmányoznunk kell, hogy milyen tulajdonságokkal (tárgyi törvényszerűségekkel) rendelkezik az ábrázolni kívánt objektum vagy jelenség. Ha ezt pontosan meghatároztuk, akkor az ábrázolni kívánt ismérvek alapján kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb ábrázolási módszert.

Ha egy tárgy jellegét, tulajdonságait vizsgáljuk, akkor tulajdonképpen minőségi ismérveket mutatunk be. Ha mennyiségi ismérveket mutatunk be, akkor a tárgyak értéke, intenzitása, száma szerepel a térképen. Ezek az értékek lehetnek abszolút vagy relatív értékek, melyek más-más tulajdonságra világítanak rá, és eltérő értelmezéshez vezethetnek.

Ha az elemek térbeli elhelyezkedését kutatjuk, láthatjuk, hogy egy elem vagy viszonylag pontosan lehatárolható a térben (diszkrét elem), vagy a térbeli eloszlása folyamatos (kontinuum). A diszkét elemek lehetnek felületi, vonalas és pontszerű diszkrétumok. Természetesen azt, hogy egy elem felületi vagy pontszerű például nagyban befolyásolja az is, hogy milyen méretarányban dolgozunk.

Az ábrázolási mód szempontjából az sem mindegy, hogy a térképen a pillanatnyi helyzetet akarjuk bemutatni (statikus térképek) vagy egy jelenség időbeli változását, térbeli mozgását (dinamikus térképek).

Természetesen ezek a tulajdonságok általában nem külön-külön jelentkeznek, hanem egyszerre és ez összetetté teszi a kiválasztandó ábrázolási módot. Hiszen sokszor mennyiségi és minőségi tulajdonságokat is egyszerre kell bemutatnunk, miközben az adott tárgy mozgását is ábrázoljuk (például szalagjelek).