Ugrás a tartalomhoz

Kartográfia + Webmapping 3., A kartográfiai vizualizáció grafikai elemei

Dr. Pődör Andrea (2010)

Nyugat-magyarországi Egyetem

3.2 Grafikai elemek pont, vonal, poligon típusú adatokhoz

3.2 Grafikai elemek pont, vonal, poligon típusú adatokhoz

Az adat, amit megjelenítünk mindig a valóságban létező objektumot, vagy jelenséget ábrázol. Ez az adat vonatkozhat egy bizonyos területen élő lakosok számára, közlekedésben résztvevő autók tömörülésére, a kapcsolódó dugókra. Ugyanígy vonatkozhat az ábrázolás egy hegy köbtartalmára stb. Ebben a modulban megvizsgáljuk, hogy milyen kartográfiai szimbólumrendszert tudunk létrehozni a rendelkezésünkre álló grafikus változók segítségével. A térképeken pontokat, vonalakat, felületeket használunk arra, hogy megjelenítsünk a valóság objektumait. Ezeken kívül a térképek egyik legfontosabb eleme a névrajz. Az, hogy egy bizonyos objektum, vagy jelenség hogyan jelenik meg, a méretaránytól függ: pl. egy település nagyméretarányú térképen felületként, míg egy kisméretarányú térképen pontként jelenik meg. Hasonlóképpen egy folyó nagyméretarányban felület, kisméretarányban vonalas elem a térképen.

Magától értetődő, hogy a pontszerű objektumokat ponttal, a poligon típusú objektumokat pedig felülettel ábrázoljuk. A pontokat azonban ennél sokkal többre tudjuk használni, hiszen az egyenlő nagyságú pontok egyenlő értékeket szimbolizálnak, azok a pontok, amelyek nagyságukban különböznek különböző mennyiséget jelentenek. Ebben az esetben a pont például felületi jelként is megjelenhet.

3.1. ábra. Pontok felületi jelként alkalmazva

A vonal hasonlóképpen jelképezhet határvonalat, utat, vasutat, folyót. A közlekedési utak eltérő vastagsága jelölheti a szállított utasok számát, a vizek különböző vastagsága a szállított víz mennyiségét. A vonalakat ugyanakkor felületi kiterjedésű objektumok ábrázolására is használhatjuk, amikor vonalkázzuk az adott felületet.

3.2. ábra. Vonalak alkalmazása felületi jelként és vonalas objektumok ábrázolására

Ez azt jelenti, hogy a pontok és a vonalak olyan grafikai elemek, amelyek felhasználhatók az ábrázolás során úgy is, hogy nem önálló objektumot jelölnek, hanem ún. mintázatot alkotnak. Hasonlóképpen a pontok vonalas elrendezésben ábrázolhatnak egy vonalas objektumot is. Inhomogén vonalsereg alkalmazása pedig lehetővé teszi, hogy térfogatot ábrázoljunk ezek felhasználásával (lásd. 3.8. ábra).