Ugrás a tartalomhoz

Nagyméretarányú térképezés 13., Területosztások tervezési számításai

Dr. Vincze László (2010)

Nyugat-magyarországi Egyetem

13.2 A számításokhoz felhasznált korábbi ismeretek áttekintése

13.2 A számításokhoz felhasznált korábbi ismeretek áttekintése

A következőkben részletezendő tervezési számításokhoz természetszerűen felhasználjuk az előző tanulmányok során már megismert és elsajátított összefüggéseket, így ismerni és alkalmazni kell tudni:

  • az irányszög- és távolságszámítás fogalmát és képleteit,

  • az elő- oldal, ív- és hátrametszéseket,

  • a derékszögű bemérés és kitűzés számításait (kötött és szabad mérési vonalról),

  • poláris pontok, illetve külpontos mérések a különféle sokszögvonalak számításait,

  • a Helmert-féle transzformáció alkalmazását, képleteit.

A meghatározások néha többféle módszerrel végrehajthatók. Azt a módszert célszerű választani, amely az adott geometriai elrendezés esetén a legkevesebb számítással egyértelműen adja a megoldást. Így előnyösek a pontkapcsolási módszerek, illetve amelyek egyszerű ellenőrzéssel oldják meg a feladatot.

A számítások szemléltetésére vázlatot célszerű készíteni, de magát a számítást is jól áttekinthetően, ha kell táblázatos formában kell készíteni.

Az alapadatokat (koordinátákat) a megfelelő jegyzékből kell kiírni és a kapott részadatokat ugyanoda visszaírni a további felhasználáshoz. Összetettebb feladatnál előnyös lehet egy mérethelyes vázlatra való "hozzávetőleges" felszerkesztés, amely vizuálisan szemlélteti a számítás menetét!

Törekedni kell arra, hogy ne csak a végén, de menet közben is végezzünk minél több ellenőrzést, nemhogy egy „elszámolás” miatt feleslegesen megismételt munkát kelljen végeznünk. Nehéz feladat a hibakeresés!