Ugrás a tartalomhoz

Nagyméretarányú térképezés 13., Területosztások tervezési számításai

Dr. Vincze László (2010)

Nyugat-magyarországi Egyetem

Nagyméretarányú térképezés 13.

Nagyméretarányú térképezés 13.

Területosztások tervezési számításai

Dr. Vincze, László

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar

Dr. Hankó, András

Lektor 

Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027 „Tananyagfejlesztéssel a GEO-ért” projekt keretében készült. A projektet az Európai Unió és a Magyar Állam 44 706 488 Ft összegben támogatta.

v 1.0

Jelen szellemi terméket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény védi. Egészének vagy részeinek másolása, felhasználás kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

2010

Kivonat

Kivonat: A különféle sajátos célú földmérési tevékenységhez, de különösen a telekalakításokhoz (megosztásokhoz, házhelyosztásokhoz és külterületi kiosztásokhoz) igen sokféle számítást kell elvégezni az előforduló szituációk figyelembevételével még számítógépes támogatás esetén is. Másrészt ezeket az ismereteket egyébként se nélkülözheti egy műszaki szakember (a földmérő mérnök) arra is tekintettel, hogy az elektronika nemcsak hatalmas segítség, de „köldökzsinór” is: ha akadály merül fel, legtöbb esetben „megáll az élet”. Ezen túl az értelmiségi, gondolkodó ember számára agytorna is, hogy előbb gépek nélkül oldja meg a feladatot és csak azután „essen neki” a számítógépeknek.


A táblázatok listája

13.1: Példa tervezendő területek számítására, ha a műszaki terület nem egyezik az ingatlan-nyilvántartásival.
13.2: Értékosztás mintapélda koordináta-adatai.