Ugrás a tartalomhoz

Nagyméretarányú térképezés 15., A telekalakítások általános fogalmai és szabályai

Dr. Vincze László (2010)

Nyugat-magyarországi Egyetem

Nagyméretarányú térképezés 15.

Nagyméretarányú térképezés 15.

A telekalakítások általános fogalmai és szabályai

Dr. Vincze, László

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar

Dr. Hankó, András

Lektor 

Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027 „Tananyagfejlesztéssel a GEO-ért” projekt keretében készült. A projektet az Európai Unió és a Magyar Állam 44 706 488 Ft összegben támogatta.

v 1.0

Jelen szellemi terméket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény védi. Egészének vagy részeinek másolása, felhasználás kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

2010

Kivonat

A telekalakítások a területfejlesztés és rendezés elengedhetetlen eszközei. Mind a lakótelepek, mind az ipari területek, üdülőterületek és a mezőgazdasági területek kialakítása a telekalakítás témakörébe tartozik. Természetesen vannak kisebb területre vonatkozó területalakítások is, amelyek ugyancsak többnyire magukon viselik a telekalakítások jegyeit. Ennek a feladatkörnek nemcsak a műszaki dokumentációt készítik a földmérők, de újabban a telekalakítási hatóság is változott: a földhivatalra hárulnak az engedélyezési feladatok is, nemcsak az átvezetés.


A táblázatok listája

15.1: A beépítésre szánt területek jelentősebb határértékei.
15.2: Egyes építési övezetek jellemző adatai.
15.3: Társterületek egyes telekalakítás szakszerű végrehajtásához.
15.4: A földhivatal telekalakítási eljárásában közreműködő szakhatóságok (4. melléklet a 338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelethez).