Ugrás a tartalomhoz

Nagyméretarányú térképezés 3., A digitális alaptérképek fogalma, fajtái, jellemzői

Dr. Vincze László (2010)

Nyugat-magyarországi Egyetem

Az állományokat általánosan jellemző adatok: a metaadatok

Az állományokat általánosan jellemző adatok: a metaadatok

A metaadat a digitális és az analóg adatok, adathalmazok átfogó és publikus (nyilvános) , továbbá egységes elvek alapján történő jellemzésére és ismertetésére szolgáló adatok összessége . Másképpen: adatok a digitális térképi adatbázisról annak érdekében, hogy a leendő felhasználók tájékozódhassanak az adatbázis értékeiről és esetleges gyengeségeiről (alkalmas-e az adatállomány a kérdéses célra közvetlenül vagy várhatóan mekkora ráfordítással tehetők alkalmassá bizonyos célú hasznosításra).

A metaadatok lehetővé teszik a felhasználók számára annak felismerését, hogy mi képezi a digitális alaptérkép tartalmát és az mennyire hozzáférhető és mennyire megfelelő saját, egyedi térinformatikai céljaik megvalósítása szempontjából.

A metaadat leírja az adat(-halmaz) tartalmát, minőségét, állapotát és egyéb jellemzőit, magába foglalja a felhasználónak szóló útmutatót, az adatkészlet leírását és egyéb kiegészítő információkat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy kifejezzék az ezek közötti kapcsolatokat.

A metaadat-bázis tehát az adatbázisban lévő adatok közötti válogatást hivatott megkönnyíteni.

A DAT esetében a szabvány [4] a metaadatok azon elemeit fogalmazza meg, amelyek a DAT adatbázis vagy a belőle származtatott bármilyen adatállomány átfogó jellemzéséhez és ismertetéséhez szükségesek. A metaadatok röviden: adatok a digitális térképi adatbázisról.

Ahány digitális állomány keletkezik, annyi metaadatbázis jön létre, melynek rekordjai megadott csoportosításban a következő mezők (oszlopok) szerinti kitöltéssel:

3.11. táblázat - A metaadattáblázat felépítése

Metaadat megnevezése

Metaadat leírása

Használati jelleg

Előfordulás száma

Adattípus


Jelenleg a digitális térképi állományokról ún. „ egyszerűsített meta-adatok” állnak rendelkezésre és a www.foldhivatalok.hu web-lapon keresztül az illetékes földhivatali körzetbe tartozó DAT-állományok összesített adatai tanulmányozhatók.