Ugrás a tartalomhoz

Nagyméretarányú térképezés 3., A digitális alaptérképek fogalma, fajtái, jellemzői

Dr. Vincze László (2010)

Nyugat-magyarországi Egyetem

A domborzat digitális előállításáról (modellezéséről)

A domborzat digitális előállításáról (modellezéséről)

A terepfelszín domborzatának számítógépes ábrázolása

  • digitális felületmodell (DFM), illetve

  • digitális terepmodell (DTM)

formájában történhet.

A digitális felületmodell a terep magassági viszonyait számítógépen kezelhető formában visszatükröző modell ( ebből a szempontból a síkrajzi elemeknek csak másodlagos szerep jut, a magassági információ hordozása ).

A digitális terepmodell ennél általánosabb és magasabb rendű információkat is tartalmazó, illetve kifejező fogalom.

A digitális terepmodell a terep célszerűen egyszerűsített, digitális formában megjelenő mása, amely számítógéppel olvasható adathordozón tárolt numerikus és alfanumerikus terepi információk rendezett halmaza.

A digitális felületmodell (domborzatmodell) a terepfelszín pontjait felhasználó számítógépes eljárások közvetítésével magassági információt szolgáltat a modellezett területről vagy annak egy részéről.

A rendelkezésre álló pontok halmaza nem minden esetben elégíti ki a felhasználók igényeit, vagy nem felel meg teljesen a felhasználói célnak. Ilyenkor egy új modell előállítására van szükség.

Az új modell levezetése, egy új pont magasságának a meghatározása a digitális felületmodell magasság-számító (interpolációs vagy apporoximációs) eljárásaival történik. A számítási eljárások lehetséges módjainak ismerete, a domborzatmodell előállításának és pontosságának vizsgálata nemcsak a felhasználóknak nyújt fontos információt, de nagyon lényeges azok számára is, akik a modell felépítéséhez szükséges méréseket végzik. A felmérés során ezeket az ismereteket kell ötvözni a topográfiai, ezen belül a geomorfológiai ismeretekkel.