Ugrás a tartalomhoz

Nagyméretarányú térképezés 7., Digitális fotogrammetriai módszerek és dokumentálása DAT készítéséhez

Dr. Vincze László (2010)

Nyugat-magyarországi Egyetem

7.2 Részletpontok a nagyméretarányú térké-pezés-hez

7.2 Részletpontok a nagyméretarányú térké-pezés-hez

A nagyméretarányú térképkészítés alapvetően részletpontokra alapuló adatnyerést kíván meg. A részletpontok körét és azonosítási követelmény-rendszerét az 5. fejezetben megismertük. Eszerint az alaptérképi pontokat néhány cm –től néhány dm pontossággal kell meghatározni. A fotografikus felvételekre támaszkodó analóg fotogrammetria ennek csak részben tud megfelelni.

Nem túl nagy számú saját vizsgálat eredményeképpen a részletpontoknak a következő mennyiségét lehet egyértelműen kinyerni a légifelvételek alapján:

– I. rendű részletpontok esetén mintegy 15 –20 %,

–II. rendű részletpontok esetén mintegy 50-60 %,

–III. rendű részletpontok esetén mintegy 60-70 %

–IV. rendű részletpontok esetén mintegy 70-80 %.

Természetesen ezek az adatok változhatnak aszerint, hogy milyen minőségű, és milyen magasságból készült felvételekkel van dolgunk, de az mindenképpen látszik, hogy a DAT szerinti hibahatárok tartásához a korábbiaknál lényegesen nagyobb felbontóképességű felvételek kellenek.

Ennek a lehetősége fennáll, ugyanis a digitális felvételek ma már nemcsak 50 cm, de lényegesen jobb terepi felbontású képpontok rögzítését teszik lehetővé. Ma már hazánkban is készülnek 35, 15, 8, ill. 4 cm felbontóképességű digitális felvételek is. Igaz ugyan, hogy a pixelméret csökkenésével a költségesség nő nemcsak a felvételkészítés esetében (pl. a feldolgozáshoz szükséges képszámok miatt) de az apparátus és szoftverek vonatkozásában is.

Ezzel együtt a fotogrammetriai eljárásoknak létjogosultságuk van a térképezés területén, természetesen némi kiegészítő terepi adatgyűjtés mellett.