Ugrás a tartalomhoz

Globális környezeti problémák és néhány társadalmi hatásuk

Dr. Anda Angéla Dr. Burucs Zoltán Dr. Kocsis Tímea (2011)

Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ

8. fejezet - A TALAJ ÉS ANNAK VÉDELME (BURUCS ZOLTÁN)

8. fejezet - A TALAJ ÉS ANNAK VÉDELME (BURUCS ZOLTÁN)

A talaj nemzeti kincsünk

A talaj a Föld szilárd kérgének legfelső része, amely háromfázisú polidiszperz rendszerként, szilárd, cseppfolyós és légnemű anyagokból épül fel. A talaj a földkéregnek a légkörrel érintkező felületén kialakuló, bonyolult összetételű, állandóan változó képződmény, amely a víz, az éghajlat, az élővilág és az ember együttes hatását tükrözi. A talaj minden esetben a kérget alkotó anyakőzet fizikai és kémiai mállása révén jön létre a feljebb felsorolt talajképző folyamatok hatására.

A talaj legnagyobb értékét a termékenysége jelenti. A talaj termékenysége az a képessége, hogy a természetes vegetációk és mezőgazdaságilag termesztett növények számára tápanyagot és vizet szolgáltat, miközben megfelelő legyökerezést biztosít, amely a növények kapaszkodását illetve megtámasztását szolgálja. Éppen olyan erővel köti a vizet, hogy az még hozzáférhető legyen a növényzet számára, de ne szivárogjon el könnyen, és a kipárolgás miatt sem száradjon ki túl gyorsan a talaj.

A talajt a termékenysége teszi az egyik legnagyobb nemzeti kincsünkké. A földnyilvántartás rendszerét régen azért kezdték bevezetni, mert azt vallották, hogy új értéket csak talajon, vagyis termőföldön lehet előállítani. A termőföld birtoklása rangot jelentett, és a gazdagság forrását is jelentette egyben. Amikor azt halljuk, hogy a földjeinken nem lehet gazdaságosan termelni, akkor élnünk kell a gyanúperrel, hogy közgazdaságilag tették tönkre a mezőgazdaságunkat, és egyszer el kell jönnie az igazság pillanatának, amikor kiderül, hogy durva manipulációk miatt fogott padlót a legfontosabb ágazat. A magyar föld ugyanis igazán termékeny, szemben sok ország földjeivel szerte a világon. Éppen ezért nem támogatások rendszerével kell talpra állítani a mezőgazdaságot, hanem az agrárollót kell bezárni, és a megtermelt terményeket kell a valódi értékükön megfizetni. Ha a jó gép, az energiahordozók, és a kemikáliák árai szinte megfizethetetlenek, akkor a sokkal kockázatosabban megtermelhető mezőgazdasági termények felvásárlási ára nem lehetne alacsony, márpedig az nagyon alacsony. Mindenki zsebre vágja a profitját, egyedül a mezőgazdaságot tartják abban a kiszolgáltatott helyzetben, hogy úgymond támogatásokkal kelljen segíteni. Földjeinknek azért nincs becsülete, és hagyjuk azokat pusztulni, mert a gazdasági lobbyk így döntöttek. Ezen a helyzeten sürgősen változtatni kell. Ez azonban csak egy normális állam hathatós közreműködésével valósulhat meg.