Ugrás a tartalomhoz

"B" Tételű modul - Fenntartható mezőgazdasági rendszerek és környezettechnológia

Szaktudás Kiadó Ház ZRt. (2008)

Szaktudás Kiadó Ház ZRt. a TÁMOP 4.1.2 pályázat keretein belül

1. fejezet - 1.A fenntartható földművelés alapjai, technológiai megoldásai

1. fejezet - 1.A fenntartható földművelés alapjai, technológiai megoldásai

A földművelés fogalma, A talajművelés és a földművelés kapcsolata

A földművelés, mint a növénytermesztési tevékenység része arra hivatott, hogy a termesztett növények számára kedvező talajbeli feltételeket hozzon létre, egyben pedig a növénytermesztési beavatkozások jó hatékonyságát elősegítse.

Földművelési beavatkozással javíthatjuk a talaj szerkezetességét, a növények tápanyagellátását, kedvezően befolyásolhatjuk a talaj szervesanyag tartalmát, illetve vízgazdálkodását. Földművelési munkamenetek hatására távol tartjuk a gyomokat, mérsékeljük a rovar és betegség-károkat, megakadályozzuk a talajpusztulást és elhárítjuk a termesztés során keletkezett, a termesztés folyamatosságát akadályozó körülményeket.

A talajművelés a földművelés részét képezi. A mezőgazdasági művelés alatt álló földterületre vonatkozik. A talaj rendszeresen művelt rétegének, esetleg mélyebb rétegeinek művelő-eszközzel végett fizikai állapotváltoztatását jelenti.

élja a nedvességfogalom és a levegőforgalom kedvező befolyásolása, a megfelelő biológiai aktivitás kialakítása, a talaj felszínének védelme, a talaj szerkezetének védelme.

A talajművelés feladata megfelelő talajlazultság megteremtése, a talaj, víz-, levegő-, és hőforgalmának, tápanyagellátásának és a tápanyagok érvényesülésének befolyásolása. A talajművelés meghatározza a talaj kémiai és biológiai folyamatait a talajlakó élőlények tevékenységét. A talajművelés során érvényesül a gyomok, kártevők irtása, kémiai anyagok, trágyák, tarlómaradványok talajba juttatása, öntözés hatékonyságának növelése, valamint a talajpusztulást okozó erózió, defláció kártételének csökkentése. Csökkenthetőek a talajdegradációs folyamatok, illetve növelhető a talajjavítás hatékonysága.

A talajművelés jelentősége:

 • meghatározza a termés nagyságát (15-25%) és minőségét (közvetlen és közvetett hatások),

 • csökkenthető a felhasznált kémiai szerek mennyisége,

 • a nedvességmegőrzés révén jelentősen hozzájárul az aszálykárok mérsékléséhez,

 • jelentős szerepe van a talajpusztulás megelőzésében,

 • igen nagy az idő-, az energia- és költségigénye.

A talajművelés műveleti elemek és eljárások sorozatából áll.

A műveleti elemek (talajon, ill. talajban végbemenő változások):

 • Forgatás

 • Lazítás

 • Porhanyítás

 • Keverés

 • Tömörítés

 • Felszínalakítás

A művelési eljárás révén több különböző hatékonyságú műveleti elem egyidejű alkalmazására kerül sor. Például az eke egyidejűleg forgat, lazít, kever és porhanyít.