Ugrás a tartalomhoz

"B" Tételű modul - Fenntartható mezőgazdasági rendszerek és környezettechnológia

Szaktudás Kiadó Ház ZRt. (2008)

Szaktudás Kiadó Ház ZRt. a TÁMOP 4.1.2 pályázat keretein belül

Zöldtrágyázás

Zöldtrágyázás

A talaj termékenységének megőrzésére, kultúrállapotának javítására napjainkban ismét nagyobb szerephez jut a zöldtrágya-növények alkalmazása, elsősorban az organikus (bio)gazdálkodás vagy ökológiai gazdálkodás tápanyag-visszapótlási rendszerében. Régóta ismert zöldtrágyanövények: csillagfürt, somkóró, szöszösbükköny, olajretek, takarmányrepce, rozs, facélia. A beszántott zöldtrágya javítja a talaj biológiai kultúrállapotát, kedvező a szerkezetre és az utána vetett vagy ültetett növény számára tápanyagokat biztosít. Egyes kultúrák a zöldtrágyákat jobban meghálálják: ilyenek a zöldségfélék, cukorrépa, burgonya, dohány.

A fenntartható mezőgazdasági termelés nagyobb hangsúlyt helyez a talajok szervesanyag-készletének megőrzésére, ezért a különböző szerves trágyaféleségek jelentősége növekszik.

Hangsúlyozni szükséges, hogy a környezetkímélő szemléletének megfelelően a szerves trágyák képezhetik a tápanyag-visszapótlás alapját, és a kívánt termésszint eléréséhez még szükséges tápelemeket műtrágyákkal biztosíthatjuk.

A környezetbarát trágyázás általános alapelvei

  • A gazdaságosan elérhető termésszint tervezése

  • A lehetséges tápanyag-források (állati és növényi eredetű szervestrágyák, műtrágyák) ésszerű kihasználása a tápanyag-gazdálkodásban

  • A növények fajlagos szükségletének és a talaj tápanyag-ellátottságának, valamint szolgáltató képességének fokozottabb figyelembevétele a kijuttatás adagjának megállapításakor

  • A mérleg-elv alkalmazása a tápanyag-gazdálkodásban

  • A talajok közepes tápanyag-ellátottsági szintjének elérése, fenntartása

  • Talaj tulajdonságokhoz igazodó műtrágyák (tápelemformák) alkalmazása

  • A környezetszennyezés megelőzése ül. minimálisra csökkentése (veszteségek megelőzése)