Ugrás a tartalomhoz

"B" Tételű modul - Fenntartható mezőgazdasági rendszerek és környezettechnológia

Szaktudás Kiadó Ház ZRt. (2008)

Szaktudás Kiadó Ház ZRt. a TÁMOP 4.1.2 pályázat keretein belül

Talajjavítás, tápanyagpótlás

Talajjavítás, tápanyagpótlás

A talaj kedvezőtlen fizikai kémiai és biológiai tulajdonságainak megváltoztatását kedvező irányba történő eltolását talajjavításnak nevezzük. A javítás során agrotechnikai eljárások is használhatók: vetésforgó, talajjavító növények alkalmazása, melioráció, fásítás, erdősávok telepítése, stb.

Az Európai Unió biotermesztési előírásai szerint a talaj termékenységét és biológiai aktivitását a következő módszerek és anyagok segítségével kell fenntartani, illetve növelni.

Hüvelyesek, zöldtrágya vagy mélyen gyökerező növények termesztése megfelelő többéves forgóban.

Komposztált vagy nem komposztált biogazdálkodásból származó szerves anyag bejuttatása a talajba.

Ha az említett módon nem lehetséges a talaj tápanyag-utánpótlása, akkor szerves és ásványi anyagok is használhatók, amelyek 3 nagyobb csoportra oszthatók.

  1. Szerves trágyák, istállótrágyák, vizeletek, hígtrágyák.

  2. Talajjavító ásványi nyersanyagok, kőporok, salakok, hamu.

  3. Földkeverékek, komposztok, állati és élelmiszer-ipari melléktermékek.

A túlnemesített fajták néhány év alatt kiszorulnak a termesztésből, helyettük rég kipusztultnak vélt magyar fajták kerülhetnek vissza. Új lehetőség a távolkeleti és egyes trópusi, szubtrópusi növények biztonságos felnevelhetősége: keressük azokat a növényfajokat és fajtákat, amelyek kis energiabevitel fejében is megfelelő hozamot adnak. Meglepő az a tény, hogy a szántóföldi növények ősi alakjai termőképességük alapján sokszor versenyképesek a mai fajtákkal. Termesztésüket ezért is, továbbá kiváló beltartalmi értékük miatt szorgalmazni kell.

A rezisztens fajokat és fajtákat a klímaváltozás és a hazai talajok tápanyag-ellátottsága és egyéb helyi viszonyok alapján is szelektálni kell. (Szükségesek a tájfajták.) A biotechnológia egyes elemeit a biogazdálkodás is felhasználja (tejsavas, szeszes-, ecetes erjedés stb.), de a géntechnológiát a legnagyobb fenntartással kell kezelni, ki kell zárni. (Nagy veszély, hogy a mezőgazdasági növények, állatok teljesítménynövelésére felhasznált géntechnika nyomán, a megváltozott genetikai anyag ellenőrizhetetlenül szétszóródik.)