Ugrás a tartalomhoz

"B" Tételű modul - Fenntartható mezőgazdasági rendszerek és környezettechnológia

Szaktudás Kiadó Ház ZRt. (2008)

Szaktudás Kiadó Ház ZRt. a TÁMOP 4.1.2 pályázat keretein belül

Biológiai növényvédelem

Biológiai növényvédelem

Vírusok. Számtalan kártevő egyedsűrűségét csökkentik, spontán fellépésükkel is. Vírustartalmú növényvédő szerek a Biotrol, az Elcar, a Poly-virocide, a Decyde, a Gypsy Moth, a Madex 2 vírus külföldön beszerezhtők. Sajnos nálunk egyetlen ilyen készítményt sem forgalmaznak.

Leggyakrabban a baktériumokat használják fel segítségül. Például a Bacillus íhuringiensis készítményei (Bactur, Agritol, Dipel, Thuricid H.P., Lépteid stb.) alkalmazható sokféle hernyókártevő ellen.

Az élősködő gombák előfordulása a növényi kártevőkön gyakori, a népesség összeomlásában is fontos szerepet játszanak. Rovarrontó gombák, fehér vagy szürke penészgyeppel kivert kártevők sokszor megfigyelhetők. A szöcskék, sáskák ellen külföldön használatosak a Noloc, Locucide, Hopper-Stopper véglény-készítmények. Várható a Heterorhabditis fonalféreg fajok hazai forgalmazása az ormányosbogarak ellen.

Ragadozók: katicabogarak, fátyolkák, flitóbogarak, lebegő legyek, fülbemászók, ragadozó poloskák, ragadozó atkák, pókok, tripszek. (A takácsatkák ellen már itthon is forgalmazzák a Phytoseiulus persimilis atkákat.)

Élősködők (paraziták): fürkészdarazsak, fürkészlegyek, zoofág gubacsdarazsak. Külföldön is, de hazánkban is forgalmazzák a ragadozók nagy részét, (pl. Encarsia formosa fürkészdarázs a lisztecske ellen.) Házilag is betelepíthetők a hasznos ízeltlábúak levágott ágakkal, növényi részekkel.

A kétéltűek, hüllők, madarak és emlősök sokat segítenek a gazdának. Természetes búvóhelyeik megtartásával és mesterséges létesítésével segíthetjük működésüket.