Ugrás a tartalomhoz

"B" Tételű modul - Fenntartható mezőgazdasági rendszerek és környezettechnológia

Szaktudás Kiadó Ház ZRt. (2008)

Szaktudás Kiadó Ház ZRt. a TÁMOP 4.1.2 pályázat keretein belül

Fizikai növényvédelem

Fizikai növényvédelem

A koncentráltan jelentkező károsítókat (tojásait, lárváit, bábokat, imágókat) össze lehet gyűjteni és megsemmisítve a nagyobb kártétel kialakulása megakadályozható. Külföldön ismeretes a burgonyabogarakat gyűjtő gép. A régen használt eszközöket és eljárásokat is érdemes feleleveníteni. Ilyenek például a bogárfogó vályú, a bogárkasza, a bolhataliga. Módszerek is ismeretesek, mint a bogárfogó árok, hálózás stb.

Vonzó ingerek segítségével össze lehet csalogatni a kártevőket és az előrejelzésük, vagy elpusztításuk így megoldható. Ezen az elven működnek a szexferomon csapdák, táplálkozási csalogatók, búvóhelyek (hernyóöv), színes lapok ragasztóanyaggal (tripszek, legyek, levéltetvek ellen), fénycsapdák (csak előrejelzésre, mert sok hasznos rovart is elpusztítanak). A csalogató vetések, szúbogár fogófák is igen hasznos módszerek. Riasztó ingerek felhasználása a biotermesztésben a legvonzóbb védekezési lehetőség, hiszen a kártevők elpusztítása nélkül akadályozza meg a kártételt. Riasztó illatok (a hazai Zöldharmat készítmény ilyen hatású), optikai hatások (madárijesztő, alupigment, fóliacsíkok stb.) és hangkeltő eszközök (karbidágyú, kerepelő stb.) mind-mind a riasztás hasznos segítői. A biotermesztésben engedélyezett rovarölő szereknek (Piretrin, Rotenon, Sabadilla stb.) is riasztó a mellékhatásuk.

Hőkezelés. A módszer a védendő növény és a károsító eltérő hőtűrő képességén alapszik. A melegítés a szaporító anyagok (melegvizes csávázás), a hűtés a tárolt termények (zsizsiktelenítés, molyirtás) kezelésére alkalmas.

A közeg összetételének változtatása. A szén-dioxiddal vagy nitrogénnel feltöltött tárolókban tárolt termények az állati kártevők ellen megvédhetők.