Szaktudás Kiadó Ház ZRt. (2008)
Szaktudás Kiadó Ház ZRt. a TÁMOP 4.1.2 pályázat keretein belül
Erjesztett trágyáié: 1 kg friss vagy 10-20 dkg szárított, aprított növényre 10 1 (eső)vizet öntünk fa- vagy zománcozott edénybe. Ezt 10—14 napig erjedni hagyjuk, addig, amikor már nem habzik. Kőzetőrleményeket tehetünk hozzá, amelyek megkötik a kellemetlen szagot. 1 : 20 arányban tovább hígítjuk a kierjedt trágyalevet (eső)vízzel és a talajt beöntözzük. Lombtrágyaként az 1 : 50 arányú keverék használható.
Főzetek: A felaprított növényi részeket 1 napig hideg vízben áztatjuk, ezután zománcozott edényben 20-30 percig főzzük. Szűrés után felhasználható a főzet, de később, ha az erjedés megindul már csak trágyaléhez hasonló módon használhatjuk.
Forrázatok: a felaprított növényt leforrázzuk, lehűtjük és átszűrjük.
Hideg vizes kivonatok: A felaprított növényt hideg, (eső)vízben áztatjuk 1 napon át, majd leszűrés után felhasználjuk. Kevésbé kell őket hígítani.
Préselt lé: A felaprított, ledarált, friss növényből kipréselt lé alkalmazható. 1 dl/100 1 víz dózisban permetezhetjük a növényre.