Ugrás a tartalomhoz

"B" Tételű modul - Fenntartható mezőgazdasági rendszerek és környezettechnológia

Szaktudás Kiadó Ház ZRt. (2008)

Szaktudás Kiadó Ház ZRt. a TÁMOP 4.1.2 pályázat keretein belül

Az extenzív állattartás jellemzői

Az extenzív állattartás jellemzői

A környezet és természetvédelmi igényeket jól szolgáló, extenzív állattartási rendszerek kialakítása elengedhetetlen lesz a jövőben, mivel a mezőgazdasági tájvédelmi, ökológiai és termeléspolitikai megfontolásokból, a szántóföldi gazdálkodás részbeni csökkentésére fog kényszerülni. A mezőgazdasági szerkezetalakulás részeként gyepesítési vagy erdősíteni kell erodált dombvidéki területeket, más gyepterületek felújításáram illetve levadult gyepek rekonstrukciójára lesz szükség.

A helyesen kialakított extenzív állattartási formák nem idéznek elő környezetszennyezést, és részben átvehetik a nagyobb környezetszennyezéssel járó intenzív állattartás termelési feladatait.

Hazai gyepterületeink sajátossága, hogy kevés a nagy, összefüggő gyepterületek aránya, ezért nagy állományok legeltetésére kevés a lehetőség. A tagolt és elszórt területeken többnyire kis létszámú csoportok legeltetése jöhet szóba.

A tulajdonviszonyok rendezetlensége és az állattartás alacsony szintű jövedelmezősége miatt a gyepek jelentős részét nem használják.

A legeltetéses állattartásban abból kell kiindulni, hogy minden gyeptípuson olyan állatfajt indokolt tartani, amelynek biológiai igényeit ki tudjuk elégíteni, az előállított termékek piacképesek és jövedelmet hoznak.

Jó termékenységű, intenzív gyepeken 5000 l körüli hozamú tejelő tehenészetek létesíthetők, 80-120 állattal. A húsmarhatartás az erősen tagolt és extenzív gyepterületekkel rendelkező vállalkozások számára nyújt megélhetést 30-100 tehénnel részmunkaidős foglalkoztatással. A kistermelők integrálásával a hízómarhák közös hízlalására és értékesítésére központi telepek is létrejöhetnek a jövőben, a működés műszaki, biológiai és ökológiai szempontjainak feltárása után.

A fejlesztési cél, olyan differenciált, a gyepek minőségéhez és termőképességéhez igazodó állattenyésztési struktúra, amelyben közgazdaságilag még elviselhető ráfordítások eredményeként jövedelmet biztosító állati termékek nyerhetők.