Ugrás a tartalomhoz

"B" Tételű modul - Fenntartható mezőgazdasági rendszerek és környezettechnológia

Szaktudás Kiadó Ház ZRt. (2008)

Szaktudás Kiadó Ház ZRt. a TÁMOP 4.1.2 pályázat keretein belül

8. fejezet - 8. Állattartás lehetőségei és korlátai környezetileg érzékeny területeken

8. fejezet - 8. Állattartás lehetőségei és korlátai környezetileg érzékeny területeken

Magyarország agrárhasznosítású területeinek egy jelentős része valamilyen környezetvédelmi szempontból érzékenynek, sérülékenynek mondható. Sok esetben fokozódó környezetvédelmi problémák várnak megoldásokra a természetvédelem, a talajvédelem és a vízvédelem területén. A meglévő problémák megoldása és a környezeti, természeti értékek megőrzése specifikus, komplex megoldásokat magába foglaló térségi programok beindítását és kiterjesztését teszi szükségessé.

Mindezek érdekében tematikus célprogramok támogatása tervezett a legfontosabb természetvédelmi, talaj és vízvédelmi szempontból fontos (érzékeny) térségekben . Ezek a célirányos programok a Natura 2000 hálózat, a Víz keretirányelv, a Nitrát direktíva és a EU szerte növekvő jelentőségű talajvédelmi célok megvalósításához is hathatósan hozzájárulnak.

Az Európai Unió országaiban 1985-ben kezdték meg a Környezetileg Érzékeny Terültek (Environmental Sensitive Areas) hálózatának kialakítását, kezdetben Nagy-Britanniában, Németországban, Hollandiában, majd Dániában, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban. Ma. már valamennyi országban kötelező olyan területek kijelölése, ahol korábbi intenzív gazdálkodás helyett folyamatosan visszatérnek az extenzívre. Olyan mezőgazdasági gyakorlatot folytatnak ezeken a tételeken, amelyek a természeti értékek megőrzését szolgálják A rendszerhez önként csatlakozó gazdálkodók támogatást kapnak A rendszer kialakítása és ellenőrzése mezőgazdasági jellege ellenére a környezetvédelmi minisztériumok feladata Magyarországon a Természet védelmére szóló törvény (1996. évi LIII) 53 § (3) c. pontja határozza meg e területek kritériumait.