Ugrás a tartalomhoz

"B" Tételű modul - Fenntartható mezőgazdasági rendszerek és környezettechnológia

Szaktudás Kiadó Ház ZRt. (2008)

Szaktudás Kiadó Ház ZRt. a TÁMOP 4.1.2 pályázat keretein belül

A hígtrágya

A hígtrágya

A hígtrágya szilárd és híg részre választható szét. A szilárd fázis kiszűrhető, kiülepíthető különféle berendezések segítségévek Ez a szilárd anyag éppen úgy kezelhető, mint az istállótrágya. A híg fázis, ami voltaképpen egy szuszpenzió, nem teljesen azonos a trágyalével, de kezelése technológiai értelemben hasonló. Az ürülékhez keveredő csurgalék, mosó- és öblítővíz mennyiségétől függően változik a hígtrágya mennyisége és konzisztenciája. Az ürülék és a víz aránya mindig meghaladja az 1:1 értéket, de van, ahol eléri az 1:4 arányt. Tapasztalati számként jegyezzük meg, hogy egy tehénférőhelytől napi 100 liter, egy sertésférőhelytől napi 25 liter hígtrágya hozamot számolhatunk. Az öblítéshez naponta számosállatonként 30-35 liter. körüli vízfelhasználást kalkuláljunk. Ezt a jelentős mennyiségű vízszükségletet a telepek tervezése és elhelyezése során figyelembe kell venni. A költségek között is jelentős tényező a vízdíj. A hígtrágya igen értékes trágya, amit a növénytermesztésben hasznosíthatunk. A sertéstelepekről származó hígtrágyában például a nitrogén 1,3, a foszfor 0,6, a kálium 0,7 g/liter.

A hígtrágya hasznosításának egyik alternatív módszere a biogáz előállítás. Nem szabad megfeledkezni azonban arról, hogy a biogáz előállítása során nem csökken a hígtrágya mennyisége, és azt a továbbiakban fel kell használni a növénytermelésben.

A szerves anyag anaerob (oxigénmentes) körülmények közötti lebomlása során magas metántartalmú gáz, biogáz termelődik. Ez nagy inertgáz tartalmú, éghető. Fő összetevői a metán és a szén-dioxid. Ezen kívül kismértékben hidrogént, nitrogént és kén-dioxidot tartalmaz. Összetétele nagymértékben függ a gázképződés körülményeitől. Fűtőértéke 60% CH4 és 40% C02 tartalom esetén 21,5 MJ/Nm3.

A biogázt előállító reaktorokban képződő biogázból, gázmotor-generátoron keresztül a bevezetett összes energiatartalom 33 százalékának megfelelő elektromos energia állítható elő, ami fedezi az állattartó telep elektromos energia igényét. A biogáz-hasznosítás másik módja az istálló fűtése. A szervesanyag alapú hulladékok és melléktermékek jellemzőit és a gazdaságossági szempontokat is figyelembe véve, a hazai klimatikus viszonyok mellett a nedvesiszapos, 5-10% szárazanyagtartalmú alapanyagok mezofil 33-35 °C hőmérsékleten, 28-30 napos erjesztési idő mellett történő anaerob kezelése javasolható biogáz előállítására.

A külföldi kutatási eredményeket figyelembe véve, a 7-10 napos erjesztési idővel, 50-70 °C-os termofil hőmérsékleten üzemelő berendezése üzembeállításának is megvan a lehetősége.