Ugrás a tartalomhoz

"B" Tételű modul - Fenntartható mezőgazdasági rendszerek és környezettechnológia

Szaktudás Kiadó Ház ZRt. (2008)

Szaktudás Kiadó Ház ZRt. a TÁMOP 4.1.2 pályázat keretein belül

15. fejezet - 15. Csatornázás és a szennyvíztisztítás módjai.

15. fejezet - 15. Csatornázás és a szennyvíztisztítás módjai.

A szennyvizek gyűjtése alapvetően két fő csoportra osztható:

  • elválasztott rendszerű csatornák,

  • egyesített rendszerű csatornák.

Az elválasztott rendszerű csatornázás alatt települések esetében a szennyvíz és a csapadékvíz külön-külön történő gyűjtését és a befogadóba (tisztítótelep, csapadék-víz-víz recipiens) juttatását kell érteni. Ipari üzemek esetében a gyártási folyamatból származó szennyvizeket elsősorban tisztíthatóság szempontjából célszerű különválasztani. Így itt a szociális szennyvíz, a csapadékvíz és az ipari szennyvíz – a befogadási lehetőségek függvényében – más-más vezetéken jut rendeltetési helyére. Speciális ipari üzemek esetében, ahol veszélyes anyagok visszatartása, illetve újrahasznosítása a célkitűzés, a gazdaságosság szempontjából általában kedvezőbb a szeparált kezelés érdekében a szennyvizeket az előkezelőig külön-külön vezetni (pl. felületkezelő üzemek különféle nehézfémtartalmú vizei, bőrgyári szennyvizek stb.), ha arra mód és lehetőség van.

A szennyvíztisztítás technológiai elemeit, lépcsőit a gyakorlat három fő csoportba sorolja, úgymint:

  1. Mechanikai tisztítás; mechanikai előtisztítás

  2. Biológiai tisztítás ezen belül a különféle elven működő mesterséges egy-és többlépcsős tisztítási módok, a különféle természetes tisztítási módok (tavas, talajszűrés, öntözés)

  3. III. fokú, kémiai tisztítás ezen belül tápanyag-eltávolítás (P, N) szennyvíz-fertőtlenítés, fizikai-fiziokémiai eljárások (pl. fordított ozmózis stb.).

Szennyvíztisztítás folyamata a debreceni vízműnél