Ugrás a tartalomhoz

Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretkörön alapuló tananyagfejlesztés – Környezet- és természetvédelem ismeretkörben

Dr. Huzsvai László (2008)

Debreceni Egyetem a TÁMOP 4.1.2 pályázat keretein belül

Növényi növekedés

Növényi növekedés

Növekedés és levélöregedés

A zöld levél területe nagyban meghatározza a növény fényabszorpcióját és fotoszintézisét. Optimális körülmények között, a környezeti tényezők közül a fény intenzitása és a hőmérséklet befolyásolja a levélterület növekedését. A fényintenzitás meghatározza a fotoszintézis sebességét és az asszimiláták keletkezését a levélben. A hőmérséklet a sejtosztódásra és térfogatos növekedésre hat. A növényi növekedés korai fázisában a hőmérséklet kiemelkedő, nagyon fontos tényező. A levélmegjelenés sebességét és a végső levélméretet (sejtosztódás és növekedés) eleinte a hőmérséklet határozza meg, később az asszimiláták mennyisége. A növekedési görbe a korai fázisokban exponenciális alakú. Több publikációban is megtalálható, hogy az exponenciális modell csak a fejlődési fázis kisebb, mint 0,3 és LAI kisebb, mint 0,75 esetében használható megfelelően.

Az aktuális levélterület egyenlő az előző és gyarapodás összegével:

A forráslimitált szakaszban a levélterület növekedése a megtermelt asszimiláták mennyiségétől függ. Ebben a szakaszban a specifikus levélterület határozza meg a levélnövekedést.

Adott időpontban a levélterület nagysága az előző és a gyarapodás összege.