Ugrás a tartalomhoz

"A" Tételű modul - Környezetvédelem

Szaktudás Kiadó Ház ZRt. (2008)

Szaktudás Kiadó Ház ZRt. a TÁMOP 4.1.2 pályázat keretein belül

20. fejezet - 20.A talaj funkciói, a termékenységet gátló tényezők, a talaj degradációja, ill. szennyezése

20. fejezet - 20.A talaj funkciói, a termékenységet gátló tényezők, a talaj degradációja, ill. szennyezése

Minden társadalom deklarált törekvése, hogy tagjainak megfelelő életkörülményeket biztosítson. Ennek három alapvető feltétele:

  • megfelelő mennyiségű és minőségű, egészséges élelmiszer;

  • jó minőségű víz;

  • kellemes környezet

Mindhárom szoros és sokoldalú összefüggésben van a talajjal, valamint annak használatával. Ennek alapján fogalmazták meg 1997. évi „Föld–napi” üzenetben: „Talaj és vízkészleteink ésszerű és fenntartható használata, megóvása az életminőség javításának fontos feltétele, ezért össztársadalmi érdek!” A fenntartható mezőgazdasági fejlődés alapvető kritériumai a következők:

  • tegye lehetővé megfelelő mennyiségű és minőségű egészséges élelmiszer és takarmány, ipari alapanyagként, esetleg alternatív energiaforrásként felhasználásra kerülő biomassza előállítását;

  • a jelenlegi és jövő generációt egyaránt tegye érdekeltté a biomassza (mezőgazdasági) termelésben

  • legyen erőforrásmegőrző, erőforráskímélő, erőforrástakarékos; gazdálkodjon ésszerűen a természeti erőforrásokkal;

  • ne károsítsa (terhelje) feleslegesen a környezetet;

  • alkalmazzon környezetkímélő, anyag és energiatakarékos, hulladékszegény termelési technológiákat;

  • fordítson különös figyelmet a minőségre;

  • legyen a társadalom számára szociálisan elfogadható

A talaj 3 fázisú polidiszperz rendszer, a Föld legkülső, termékeny mállott szilárd kérge, amely a talajképződés tényezőinek (geológiai „alapanyag”, éghajlat, élővilág, idő, emberi tevékenység) együttes hatására végbemenő anyag és energiaforgalmi folyamatok eredményeképpen jön létre a litoszféra, atmoszféra, hidroszféra és bioszféra kölcsönhatásának zónájában.