Ugrás a tartalomhoz

Természetvédelmi ökológia

Dr. Bihari Zoltán, Dr. Antal Zsuzsanna, Dr. Gyüre Péter (2008)

Debreceni Egyetem a TÁMOP 4.1.2 pályázat keretein belül

7.2. A szétterjedés ökológiája

7.2. A szétterjedés ökológiája

Az élőlények elterjedésük, areájuk növelése érdekében szükségszerűen szétterjednek. A szétterjedés történhet saját energia felhasználásával az aktív terjedés esetében, illetve más élőlény vagy közvetítő közeg segítségével a passzív terjedés esetében. Utóbbi a terjedést segítő közeg alapján több csoportba is sorolható:

  • Anemochor: A szél segítségével terjedő állat és növényfajokat soroljuk ebbe a kategóriába (pl. növények magvai repítőkészülékek segítségével, a kis pókok „ökörnyál” segítségével terjednek).

  • Hidrochor: A víz segítségével terjedő állat és növényfajokat soroljuk ebbe a kategóriába (pl. folyók vagy tengeráramlatok messzire elvihetik egyes növények magvait, vagy uszadékfán magát az állatot is).

  • Biochor: Más élőlény, elsősorban állat segítségével terjedő állat és növényfajokat soroljuk ebbe a kategóriába (pl. gyümölcsevő állatok a magvakat akár több kilométer távolságra is elszállítják, ahol csírázóképesen kiürítik).

  • Antropochor: Az ember segítségével terjedő állat és növényfajokat soroljuk ebbe a kategóriába (pl. járművekre feljutó állatok, növényi magvak akár kontinenseket is átívelő távolságra juthatnak).