3   oldal


Ásványrendszertan


 

6. Szulfosók (komplex szulfidok)

A szulfosók a szulfidok sajátos nagy csoportja, a szerkezetükben lévő trigonális piramisok alapján különböznek a többi szulfidtól. Ezek az [AsS3]3–, [SbS3]3– és [BiS3]3– összetételű trigonális piramisok a szulfosók szerkezetének alapvető építőelemei. Ebben az összetett anionban a három kénatom az alaplapon helyezkedik el, míg a félfémek a piramis csúcsában vannak. Más típusaikban (As,Sb,Bi)S6 összetételű oktaéderes csoportok találhatók.Tetraedrit szfaleritből származtatható rácsa

Narancssárga golyók = Cu, kék golyók = Sb, sárga golyók = S


Tetraedrit: Cu12[S(SbS3)4] - köbös

Krist.: kristályai jellegzetesen tetraéderes termetűek, nevét is innen kapta. Fontosabb formák emellett a triakisztetraéder és rombdodekaéder.Tetraedrit triakisztetraéderes termetű kristálya

Kristályformái: sárga = {112} triakisztetraéder, zöld = {123} hexakisztetraéder, piros = {110} rombdodekaéder és kék = {100} hexaéder (kocka)
A tetraedrit kristály szimmetriaelemei: 3 tetragiroid, 4 trigír és 6 szimmetriasík
Tetraéderes tetraedrit kristályok halmaza kvarcon
Növekedési lépcsők tetraedrit kristályon

Általában vaskos-tömeges, szemcsés halmazok, és hintések formájában ismert. Kontakt és penetrációs ikrek közönségesek.Tetraéderes termetű tetraedrit [111] szerinti penetrációs ikre

Fiz.: nem hasad, törése egyenetlen; rideg; K = 3–4,5 (a kémiai összetétellel változik); S = 4,6–5,1 (a kémiai összetétel függvényében változik); fakó acélszürke (fakóérc) vagy fekete; karcolási pora fekete, sötétbarna vagy vörösesbarna (függ a kémiai összetételtől); átlátszatlan, erős fémfényű, idővel fénye bágyadtabbá válik.

Kém.: teljes szilárd oldatsor létezik a tetraedrit és tennantit között. A Cu-t számos elem helyettesítheti, a legfontosabbak: Fe, Ag, Zn, Hg, Bi, Cd, Mn, ritkábbak Co, Ni, V. Az Sb-t As, ritkábban Te, Se, Bi vagy Ge helyettesítheti.

Tennantit: Cu12[S(AsS3)4] - köbös

Krist.: tetraéderes kristályai közönségesek. Általában vaskos, tömeges vagy szemcsés halmazokként ismert. Kontakt és penetrációs ikrek közönségesek.
Tennantit tetraéderes kristályai kvarcon

Fiz.: nincs hasadása, törése kagylós, egyenetlen, rideg; K = 4; S = 4,6–4,7; acélszürke, fekete, karcolási pora fekete; átlátszatlan, fémfényű.

Kém.: teljes szilárd oldatsor létezik a tetraedrit és tennantit között. A Cu-t sokféle elem helyettesítheti, a legfontosabbak: Fe, Ag, Zn, Hg, Bi, Cd, Mn stb. Az As-t legtöbbször Sb, ritkán Te és Se helyettesítheti.
Copyright ©  Szakáll Sándor,  2011

A tananyag kifejlesztése a TÁMOP 4.1.2-08/1/A-2009-0033 pályázat keretében valósult meg.