Ugrás a tartalomhoz

Ásvány és kőzettan

Dr. Dávid Árpád (2011)

EKF ttk

A kristályok összenövése

A kristályok összenövése

A kristályok a természetben általában csoportokká összenőve fordulnak elő. Az együttesen növekedő kristályok polikristályos halmazokat, aggregátumokat alkotnak. Legtöbbször polikristályok építik fel a kőzeteket is. A polikristályos halmazok döntő része durva vagy finom szemcsés, illetve tömeges, vaskos. Gyakori azonban az az eset is, hogy egy ásvány több kristálya meghatározott szabályszerűség szerint illeszkedik össze. Ilyenkor szabályos összenövésről beszélünk. A szabályos összenövésnek két típusát különböztetjük meg:

Párhuzamos összenövés: egy ásványnak két vagy több kristálya ugyanolyan helyzetben nő össze. Ilyenkor az egyenértékű lapok és élek egymással párhuzamosak.

Irányított (orientált) összenövés: a párhuzamos összenövés egy különleges formája. Ilyenkor az idősebb kristályra ugyanolyan orientációval ugyanannak az ásványnak egy fiatalabb, lapokban gazdagabb kristálya telepszik. Ilyen pl. a jogarkvarc.

Ikerösszenövés: ugyanazon ásvány két vagy több kristálya meghatározott törvényszerűség szerint nő össze. A kristályok egymással szimmetrikus helyzetbe kerülnek. Típusai:

Kontakt (érintkezési) ikrek: az iker egyedei az összenövési lapon érintkeznek egymással. Létrejöttük úgy képzelhető el, mintha egy kristályt kettévágnánk, és az egyik felét 180 fokkal elforgatnánk. Ilyen pl. a gipsz fecskefark-ikre, vagy a kvarc japán-ikre.

Penetrációs (átnövési) ikrek: az iker két egyede egymáson teljesen keresztül nő. Pl. a staurolit kereszt alakú ikre, a pirit vaskeresztiker formája és az ortoklász karlsbadi ikre tartozik ide.

Poliszintetikus (többszörös) ikrek: az ikerkristály nem kettő, hanem több egyedből áll. Ha az összenövési síkok egymással párhuzamosak, akkor poliszintetikus, lemezes ikrek képződnek. Ez jellemző pl. az albitra. Ha az ikerkomplexum egyedei ugyanannak a formának más-más lapja szerint alkotják az ikerösszenövést, úgy gyűrűs vagy csillag alakú ikrek keletkeznek. Pl. a krizoberill csillag alakú ikre tartozik ide (1_12. ábra).

1_12 ábra: A leggyakoribb ikresedési típusok

Előfordul az is, hogy két különböző ásvány kristálya nő össze valamilyen szabály szerint. Ennek feltétele, hogy kristályrácsuk valamilyen szinten hasonló felépítésű és méretű legyen. Ezt a jelenséget epitaxisnak nevezzük.