Ugrás a tartalomhoz

Ásvány és kőzettan

Dr. Dávid Árpád (2011)

EKF ttk

2. megálló: Domoszló, Tarjánka-patak völgye

2. megálló: Domoszló, Tarjánka-patak völgye

A községtől NYÉNy-ra 3 km-re a műútról nyílik az a bekötőút, melyen keresztül a Mátra egyik leglátványosabb szurdokvölgye, a Tarjánka-patak völgye megközelíthető (4.3.1_ ábra). A műúttól kb. 800 m-t észak felé haladva érhetjük el a völgy bejáratát. Földrajzi koordinátái: 47°50'27.97"É, 20°7'50.06"K (4.3.2. ábra).

4.3.1_ ábra: A Tarjánka-patak szurdokvölgyének földrajzi elhelyezkedése

4.3.2. ábra: Domoszló és környékének topográfiai térképe

4.3.3. ábra: Domoszló és környékének földtani térképe

A Tarjánka-patak szurdokvölgye a középső rétegvulkáni sorozatba tartozó lávapadokat és vulkáni törmelékes kőzeteket tár fel, melyek a Nagyharsányi Andezit Formációba tartoznak. Kora középső-miocén (bádeni) (4.3.3. ábra). A szurdokvölgy kőzeteinek jelentős hányada piroklasztikum: piroxén-andezit tufák, lapillikövek, melyek folytonosságát piroxén-andezit lávapadok szakítják meg. A változó szemcseméretű piroklasztikumok nagy mennyiségben tartalmaznak vulkáni bombákat ("szemes kövek") és vulkáni tömböket. Nagyságuk változó. Gyakoriak a negyed köbméteres darabok is. Ezek a nagy méretű tömbök egyértelműen jelzik a kitörési központok közelségét. A bombák és tömbök eltérő kőzettípusokat képviselnek. Ez azt mutatja, hogy a törmeléket szolgáltató vulkán az explóziós tevékenység során idősebb láva- és piroklasztikum szintet tört át, keverve azok anyagát saját törmelékével. A piroklasztok színe az utóvulkáni tevékenység hatására történt átalakultság fokától függően lehet világosszürke, sárgásszürke vagy meggyvörös. A szurdok D-i végénél levő felhagyott kőfejtőben andezitet bányásztak. A lelőhely érdekes, ritka ásványa a kvarcváltozatok közé tartozó hialit (üvegopál).

A legújabb vulkánmorfológiai rekonstrukció alapján a Tarjánka-patak szurdokvölgye két egykori vulkáni kúp, a Kékes-vulkán és a Nagy-Szár-hegyi vulkán érintkezési vonalában található.

Felhagyott andezit bánya a Tarjánka-patak szurdokvölgyének elején

Blokkosodott andezit láva a bányaudvar falában

Koncentrikus belső szerkezetű andezit vulkáni bomba a bányaudvar északi végében

Gradált szerkezetű alapi torlóár sorozatok a Tarjánka szurdok nyugati falában

Rétegzetlen lahar üledék a Tarjánka szurdok nyugati falában

A Tarjánka-patak szurdokvölgyének meredek falú, szűk szakasza

Andezit-lapillikőbe ágyazódott vulkáni bomba

Belső szerkezet nélküli lahar üledék makroszkópos képe

Szűkület a Tarjánka-patak szurdokvölgyének középső szakaszán

A patak által kimélyített medence a Tarjánka szurdokvölgyében