Ugrás a tartalomhoz

Ásvány és kőzettan

Dr. Dávid Árpád (2011)

EKF ttk

4. megálló: Gyöngyössolymos, Bábakő

4. megálló: Gyöngyössolymos, Bábakő

Gyöngyössolymostól K-re 1 km-re, a Gyöngyöst Mátrafüreddel összekötő műúttól Ny-ra 100 m-re található a Bábakő (4.5.1_ ábra). A képződmény hatalmas kova-anyagú sziklákból áll, melyek vulkáni utóműködés során jöttek létre. Az ehhez hasonló képződmények igen ritkák nemcsak a Mátrában, hanem az egész Kárpát-medencében. Ezért a gyöngyössolymosi Bába-kő szigorúan védett terület. Földrajzi koordinátái: 47°48'54.88"É, 19°57'23.39"K (4.5.2. ábra).

4.5.1_ ábra: A gyöngyössolymosi Bába-kő földrajzi elhelyezkedése

4.5.2. ábra: Gyöngyössolymos és környékének topográfiai térképe

4.5.3. ábra: Gyöngyössolymos és környékének földtani képződményei

A Gyöngyössolymos határában található Bábakő hidrotermálisan kovásodott riolit sziklákból áll (4.5.3. ábra). Anyaguk uralkodóan kvarcitból áll. A kovasavval átitatott kőzetben kvarc és kalcedon is előfordul. Ilyen képződmények utóvulkáni működés során jönnek létre. A hidrotermás oldatok gyakran nagy térfogatú kőzettesteket itatnak át átalakítva azok anyagát és belső szerkezetét. Ez elemkicserélődés (metaszomatózis) útján megy végbe. Leggyakoribb típusa a kovásodás, amikor a kőzet anyaga szinte teljesen kicserélődik SiO2-ra. Az így kialakult kovakőzetek anyaga leggyakrabban opál, illetve kalcedon. Gyakran előfordul, hogy a kőzetek üregeiben több mm, néha akár 1-2 cm nagyságú fennőtt kvarc-, ametiszt- vagy akár citrin-kristályok alakulnak ki.

Ez a fajta folyamat leggyakrabban gejzírek térségében játszódhat le. Ennek megfelelően az ilyen típusú kőzeteket gejziriteknek nevezzük.

A gyöngyössolymosi Bába-kőhöz vezető ösvény

A gyöngyössolymosi Bába-kő látképe

A Bába-kő legnagyobb gejzirit sziklája

A Bába-kő teljesen átkovásodott riolitsziklákból (gejziritből) épül fel

Gejzirit sziklák a Bába-kőnél

A Bába-követ felépítő gejzirit

Kipreparálódott gejzirit felszín

A Bába-kő gejziritje egy belső szerkezet nélküli, 7-es keménységű ásványokból felépülő kőzet

A gejzirit nagy keménysége miatt nehezen pusztul

Gömbös megjelenésű kalcedon a gejzirit üregeiben