Ugrás a tartalomhoz

Matematikai versenyfeladatok

Makó Zita, Szilágyi Ibolya, Téglási Ilona

Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ

Gordiusz Matematika Tesztverseny

Gordiusz Matematika Tesztverseny

Dr. Poronyi Gábor irányításával pécsi matematikatanárok 1996-ban feleletválasztós tesztversenyt rendeztek középiskolásoknak Baranya megyében a Zrínyi Ilona Matematikaverseny folytatásaként. A kedvező fogadtatáson felbuzdulva a következő évtől kezdve már kétfordulós (megyei/körzeti, majd országos döntő Pécsett) Gordiusz Matematika Tesztversenyt hirdettek meg és bonyolítottak le. A diákok hamar megszerették ezt a versenyt, így évről évre nőtt a helyszínek és versenyzők száma. A határon túli diákok 1998-ban kapcsolódtak be a versenybe először. A Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány 2004/2005 tanévtől kezdődően szervezi a versenyt. Az elmúlt évben az indulók száma több mint 15000 volt. A két fordulós verseny (területi és országos) teszt formájában kerül lebonyolításra. A versenyen 9-12. osztályos tanulók vehetnek részt.

A verseny elsődleges célja a matematika népszerűsítése. A feladatsorok megoldására fordított kevés idő (egy feladat megoldására átlagosan 3 perc jut) gyors, fegyelmezett és logikus gondolkodásra nevel. A feladatok szövegeinek megértéséhez fontos a magyar nyelv elemeinek pontos használata. A versenyre való felkészülés fejleszti a tanulók akaraterejét, kitartását. A verseny kiváló lehetőség az új, kétszintű érettségire való felkészülésre is, mivel a középszintű érettségi első részében is rövid idő alatt kell sok, különböző témához kapcsolódó, egyszerű feladatot megoldani.

A versenyen nem csak a magyarországi középiskolások vehetnek részt, hanem a határon túli erdélyi, kárpátaljai diákok is (mindenki számára magyar nyelvű a feladatlap!). A megyei (területi) fordulót saját iskolájukban, illetve kijelölt körzeti iskolákban írják meg a tanulók. Erre általában február közepén kerül sor. Az első fordulóban és a döntőben is 30 feladatot tartalmazó, évfolyamonként különböző feladatsort kell megoldani 90 perc alatt. Minden feladat után öt válasz szerepel, ezek közül kell az egyetlen helyeset kiválasztani. A versenyen a sok feladat miatt könnyű és nehéz feladatok is szerepelnek. A kódlapon rögzített válaszok értékelése számítógéppel történik, így az értékelés gyors és objektív. Az értékelés a gimnáziumi és szakközépiskolai kategóriákban külön történik. A megfelelő pontszámot elért tanulókat hívják be az országos döntőbe. A döntő helyszíne Kecskemét, április második felében kerül megrendezésre. A nevezési díj 1000 Ft/fő, határon túli versenyzőknek 300 Ft/fő.