Ugrás a tartalomhoz

Matematikai versenyfeladatok

Makó Zita, Szilágyi Ibolya, Téglási Ilona

Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ

11. fejezet - Nemzetközi matematikaversenyek és a Matematikai Diákolimpia

11. fejezet - Nemzetközi matematikaversenyek és a Matematikai Diákolimpia

Nemzetközi Magyar Matematikaverseny

A Kárpát-medencében a matematikát több helyen tanítják magyar nyelven. A különböző országokban tanító magyar anyanyelvű matematika tanárok régóta érezték, hogy a meglévő matematika versenyek mellett szükség van egy szélesebb körű rendezvényre, ahol a különböző régiókban élő diákok találkozhatnak, összemérhetik tudásukat, erősíthetik együvé tartozásukat. A magyar diák, a környező országok közül, bármelyikben is éljen, meríthet a világhírű magyar matematika gazdag kincsestárából, valamint az ukrán, a román, a délszláv, a szlovák és más népek matematikai hagyományaiból is. A verseny megrendezésének régóta dédelgetett gondolatát, -amelyre az új közép-európai helyzetben nyílott lehetőség- az 1991-es szegedi Rátz László Vándorgyűlésen fejtette ki Bencze Mihály brassói matematika tanár.

Az első verseny megrendezésének önzetlen nagy munkáját Oláh György tanár úr vállalta magára.

Így született meg a Nemzetközi Magyar Matematikaverseny. Azóta minden évben egyszer megrendezik ezt a versenyt. Minden második évben Magyarországon, a közbülső években pedig a szomszédos országokban rendezik meg.

A 12. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny helyszíne Eger volt. Az alábbi képen dr. Mátyás Ferenc zsűrielnök megnyitja a versenyt.

Évente 200-300 kárpát-medencei diák és tanár vesz részt ezen a megmérettetésen. A versenyek célja a feladatok megoldásán túl az egységes magyar matematikai nyelv megteremtése, a különböző országok magyarlakta tájainak, kultúrájának, történelmének és szokásainak megismerése.

A 4. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny résztvevői egy alapítvány létrehozását határozták el. Az alapítvány céljai:a Nemzetközi Magyar Matematika Verseny támogatása, a kimagasló eredményt elért diákok esetenkénti jutalmazása és a hosszabb időn át matematikai tehetséggondozással foglalkozó, eredményes és elismert munkát végző tanárok jutalmazása. Alapítók: Teller Ede professzor, Oláh György tanár (Rév-Komárom), Szabó József (Paksi Atomerőmű Rt), Gálos István (Paksi Atomerőmű Rt ESZI).

A versenyen 9-12. évfolyamos középiskolás diákok indulnak, évfolyamonként külön kategóriában. A verseny egyéni, régiók szerinti összehasonlítás nem készül. A versenyen minden versenyzőnek 6 feladatot kell megoldani, ehhez 4 óra áll rendelkezésére. A feladatok egyformán 10-10 pontot érnek. A feladatok megoldását indokolni kell.

A versenyeket több (4-5) napos rendezvénysorozat kíséri, melyben helyet kapnak kulturális programok, kirándulások, sportesemények, illetve diákoknak és tanároknak szóló matematikai előadások is. A huszadik versenyt 2011-ben megrendező bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium a kerek évfordulóra való tekintettel minden résztvevő diákot és tanárát két-két CD-vel ajándékozott meg, amelyeken megtalálható a bonyhádi verseny teljes feladatanyaga és a verseny húsz éves története fényképekkel, visszaemlékezésekkel.

Honlap: berzsenyi.tvnet.hu/ nemecs/nmmv

E-mail: nemecs@berzsenyi.tvnet.hu