Ugrás a tartalomhoz

Alkalmazott Mesterséges Intelligencia

Dudás László (2011)

Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ

Robot kategóriák

Robot kategóriák

Hobbi robotok

Ezek a robotok nem profitszerzési célt szolgálnak, hanem a tulajdonosuk, alkotójuk játékszenvedélyének, alkotási vágyának, kísérletező kedvének kielégülését szolgálják.

Boros Miklós miskolci egyetemista Bűvös kocka kitekerő robotja

Az öngyógyító szék, Max Dean, Raffaello D’Andrea és Matt Donovan kreációja, képes szétesni, majd összerakni magát. Lásd: http://www.youtube.com/watch?v=vlXh8RvvcuI

Öngyógyító robotszék

Ipari robotok

Az ipari robotok az iparban felmerülő, ember által nehezen, vagy gazdaságtalanul végezhető tevékenységek kiváltására szolgálnak. Jellemzőjük, hogy az automatákból, manipulátorokból fejlődtek ki az érzékelők és a programozhatóság révén megnövekedett rugalmasságukkal. Ezen képességük és intelligenciájuk napról-napra fejlődik. Jellegzetes képviselőjük a szerelő robot.

A Miskolci Egyetem Alkalmazott Informatikai tanszékén is alkalmazott Mitsubishi RV-2AJ robot FESTO bemutatókörnyezetben

Gyógyászati robotok

A gyógyászati robotok két fő alkalmazási területe a sebészet, valamint az emberi szervezet nehezen elérhető részeinek diagnosztizálása, gyógyítása miniatűr robotokkal.

Sebészeti robotok

A lehetőségek a manipulátor kiterjesztéseként felfogható távoperációs eszközöktől a teljesen embermentes automatikus eszközökig terjednek. A távoperációs eszközökre példa a da Vinci Si robot, melyet a mellette, vagy földrajzilag távol dolgozó sebész irányít. Lásd videón: http://www.viddler.com/explore/engadget/videos/378/ A ’kulcsluksebészet’ technológiájával dolgozó eszköz a kis vágásoknak köszönhetően gyorsabb felépülést eredményez.

da Vinci Si sebészeti robot

Nanorobotok

A nanorobotok sejt méretű beavatkozások elvégzésére készülnek. Feladataik között beteg sejtek és elváltozások beazonosítása, sejtek gyógyítása, gyógyszerek, jelölőanyagok bejuttatása szerepel. A meghajtó energia kapacitásokban tárolható elektromos, vagy nukleáris energia is lehet.

A jövő nanorobotja vérlemezkék között.

Katonai robotok

Ezek a robotok az ember számára elérhetetlen, vagy veszélyes helyeken végezhetnek felderítő, beavatkozó tevékenységet. Számtalan formájuk létezik. Lakott területekre, hegyekre, barlangokba szánt rovartól a repülő légyen át a teherhordó négylábúig terjednek a mesterséges katonai lények.

Intelligens rovar

Falmászó rovar

Felderítő műlégy

Felderítő műlégy

Big Dog, a négylábú robot

Fogyasztói robotok

Ezeket a sorozatgyártásban készülő robotokat a kereskedelem és a fogyasztók használják fel. Céljuk egyrészt a kereskedelem szükségleteinek, másrészt a fogyasztók igényeinek kielégítése. Tipikus példáik a bolti vevőinformáló robotok és a robotporszívók.

Reklámrobot

Porszívórobot

Humanoid robotok

A humanoid robotok emberi testre emlékeztető kialakítással és méretekkel bírnak, ennek következtében számukra az emberi környezetek és eszközök használata közvetlenül lehetséges. A humanoid robotok a jelenlegi fejlődési szintükön eltérnek abban, hogy mely emberi vonást, képességet modellezik erőteljesebben. Egyes megvalósítások a mozgásképesség hasonlóságát állítják előtérbe (egyensúlyozó, kerékpározó, futó, lépcsőjáró, táncoló, pingpongozó, focizó, stb. robotok), míg mások a kognitív képességeket helyezik előtérbe (látó, beszédértő, alakfelismerő, emlékező, tájékozódó, stb. robotok). A harmadik csoport, melynek egyedeit gyakran nevezik androidoknak is, a minél megtévesztőbb emberi kinézet és viselkedés megvalósítására törekszik. A feladat komplexitásából eredő értelemszerű specializálódás a jövőben integrálódásba fog átmenni, melyben az említett képességeket egyesítő ’műemberek’ jönnek majd létre.

A humanoid robotok témakörét a későbbiekben mélyebben részletezzük. Megjegyezzük, hogy a kutatások nem csak az embereket, hanem mindenféle, állatokat utánzó robot fejlesztését is célozzák.

Honda Asimo robotja lépcsőn jár
Perfect Woman beszélgető robot

Rövid részletet láthatunk az alábbi videón a Perfect Woman beszélgetőrobotról: video lejátszás