Ugrás a tartalomhoz

Alkalmazott Mesterséges Intelligencia

Dudás László (2011)

Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ

NLP a gyakorlatban

NLP a gyakorlatban

A számtalan lehetséges alkalmazási mód - automatikus szövegkivonatolás, párbeszéd-elemzés, morfológiai elemzés, gépi fordítás, beszélgető rendszerek – közül a humanoid robotok szempontjából az utolsó az érdekes. Az ezen a téren napjainkban elért áttörésről szólunk röviden a Wikipedia angolnyelvű verziója alapján.

Az IBM cég többször bizonyította elkötelezettségét a gépi intelligencia irányú kutatásokban. Elegendő emlékeznünk a Deep Blue sakkszámítógép 1997-ben Garri Kaszparov sakkvilágbajnok legyőzésével elért sikerére. Hasonlóan nagy eredményt ért el a kutatóegyetemek tudósainak bevonásával fejlesztett Watson, mely egy USA-ban honos memóriajáték, szellemi vetélkedő, a JEOPARDY! ember nyerteseinek legyőzésével vonult be a mesterséges intelligencia történelmének mérföldkövei közé. Watson a játékvezető által emberi nyelven feltett lexikális kérdésekre tudta a legkiválóbb emberjátékosoktól (Brad Rutter, Ken Jennings) jobban a válaszokat, és azokat a játék természetes menetébe belesimulva megválaszolta. Watson erejét mutatja, hogy 10:3:2 arányban, magasan verte az emberjátékosokat. A Turing tesztet azonban még nem állná ki, mivel tudása a vetélkedő témaköreire volt specializálva, csak a webről 200 millió oldalnyi információ, 4 Terabyte memórián volt tárolva. A komplett angol nyelvű Wikipédia anyagot is tárolta, ugyanakkor az Internettel nem állt élő kapcsolatban. Azonban fontos jellemzője, hogy képes tanulni. Napjainkban töltik fel mesterséges agyát orvosi ismeretekkel, hogy az orvosokat támogató szuperszakértőt hozzanak létre ezáltal. Watson megszemélyesítő képe dinamikus, színváltozással jelzi a válasz jóságába vetett bizalmát.

Watson megszemélyesítő képe

Watson Java és C++nyelveken írt szoftvere több mint 100 technikát alkalmaz a természetes nyelv elemzésére, a válaszhoz szükséges források beazonosítására, válaszjelöltek találására és generálására, ismeretelemek találására és relevanciájuk értékelésére, illetve a végső válasz összeállítására. Az alkalmazott tudásbázis szerteágazó forrásokból építkezett: enciklopédiák, szótárak, újságcikkek, irodalmi művek, Internet források. Tezauruszok, taxonomiák és ontológiák szolgálták a rugalmasságot és átfogó felfogást. A DBPedia, WordNet és Yago adatbázisokat is használta. A program fő szoftvermoduljait a következő ábra mutatja.

Watson kérdésmegválaszoló rendszerének felépítése

A Jeopardy! vetélkedőt megtekinthetjük a YouTube-on: http://www.youtube.com/watch?v=WFR3lOm_xhE

Rövid részletet láthatunk az alábbi videón:

video lejátszás