Ugrás a tartalomhoz

Környezeti ásványtan

Tóth Erzsébet, Weiszburg Tamás (2012)

Typotex Kiadó

A könyv két részből áll, egy általános bevezetésből és egy komplex esettanulmány-sorozatból. Az első, általános rész bemutatja a környezeti ásványtant, mint tudományterületet és a rokon tudományágakat. Áttekintést ad az érdeklődési körébe tartozó anyagokról, vagyis környezetünk szilárd anyagairól, elkülönítve a fő természetes szilárd anyagtípusokat (ásvány, kőzet, érc, drágakő) és a mesterséges anyagokat. Párhuzamot von a természetes és mesterséges anyagok között. Ismerteti a környezeti ásványképződés főbb jellegzetességeit, és megmutatja, miben térnek el a környezeti ásványképződés folyamatai a geológiai ásványképződési folyamatoktól. A rendszeres ásványtani rész megközelítésében tér el a hagyományos ásvány rendszertani munkáktól: bemutatja 9 ásványosztályt, kiemelve a környezeti jelentőséggel bíró, környezeti folyamatokban fontos szerepet betöltő ásványfajokat. A második rész az azbeszteket ismerteti. Az azbesztek ásványok, azaz természetes szilárd anyagok. Jó technológiai tulajdonságaik miatt az őskortól alkalmazta őket az emberiség, ma is részei épített környezetünknek. Egészségkárosító hatásuk miatt ma már jobbára tiltják az azbesztek használatát, így eltávolítása, veszélyes hulladékként való elhelyezése fontos feladat. Az esettanulmány-sorozat ismerteti az azbesztek bányászati, egészségügyi, környezeti és jogi vonatkozásait.

Tartalomjegyzék

Letölthető anyagok
Weiszburg_Toth_Korny_asv.pdf
DC metaadatok
Cím:
Környezeti ásványtan
Szerzők:
Tóth Erzsébet, Weiszburg Tamás
Kiadó:
Typotex Kiadó
Közreműködők:
Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar, ELTE Tatai Természetvédelmi Terület és Szabadtéri Geológiai Múzeum
Dátum
2012.03.31.
Azonosító:
[URI]
Források:
Könyv formában nem jelent meg [ISBN 978-963-279-541-6]
Nyelv
Magyar
Terület:
2012-2017 Magyarország
Tárgyszavak
Ásvány, kőzet, érc, műtermék, kristály, üveg, keverék, agyag, környezeti ásványképződés, nanoanyag, azbeszt, mesterséges szál.
Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
TÁMOP 4.2.5.B Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása