Ugrás a tartalomhoz

Állati termékek táplálkozás-élettani szerepe

Dublecz Károly (2011)

Pannon Egyetem

A tojás táplálkozási megítélése

A tojás táplálkozási megítélése

A tojás sokoldalú, magas biológiai értékkel rendelkező táplálék. Hatékonyan és viszonylag olcsón lehet előállítani, emiatt számos fejlődő országban meghatározó szerepű állati eredetű fehérjeforrás.

A fejlett országokban nagymértékben befolyásolja a tojás és a tojásból készült ételek fogyasztását azok koleszterin-tartalma. Közismert, hogy a vér ún. atherogen koleszterinszintje (VLDL és LDL koleszterin) rizikófaktort jelent az érelmeszesedés kialakulásában. A vér koleszterin-tartalmát ugyanakkor nem kizárólag az elfogyasztott koleszterin mennyisége határozza meg, hanem arra hatást gyakorol az egyidejűleg elfogyasztott telített zsírsavak mennyisége is. Ennek ellenére a koleszterinfogyasztásra vonatkozóan is vannak ajánlások, amelyek értelmében átlagosan napi egy tojás fogyasztása javasolt.