Ugrás a tartalomhoz

Juh- és kecsketenyésztés

Polgár Péter, Toldi Gyula (2011)

Pannon Egyetem; Kaposvári Egyetem

Juhok hasznosítási típusai

Juhok hasznosítási típusai

A hasznosítási típus, valamilyen termelés szolgálatában álló testalakulás sajátossága. →Gyapjútermelő típus: (egyhasznú gyapjútermelés) kis súly, finom gyapjú és szervezet (posztógyapjas merinók). →Gyapjú-húshasznosítású típus: jó gyapjútermelés, közepes húsformák és súly (fésűsmerinók). →Hús-gyapjú hasznosítású típus: közepes súly, jó húsformák, közepes gyapjútermelés (húsmerinók). →Húshasznosítású típus: nagy súly, jó izmoltság, durva gyapjú (húsfajták). →Tejhasznosítású típus: finom szervezet, de durva gyapjú, rossz húsformák, fejlett tőgy (tejtermelő fajták). →Szapora típusok: finomabb szervezet, de durvább gyapjú. Közepes súly, rossz húsformák (finn landrasz). →Prémhasznosítású típus: szilárd szervezet, rossz húsformák (karakül). →A különböző hasznosítási típusokba sorolható fajták kialakulásának helyszíneit, elterjedését az éghajlat nagymértékben meghatározza.