Ugrás a tartalomhoz

Juh- és kecsketenyésztés

Polgár Péter, Toldi Gyula (2011)

Pannon Egyetem; Kaposvári Egyetem

Küllemi bírálat

Küllemi bírálat

Minden tenyésztésre meghagyott jerke, illetve kos küllemét éves korában bizottságnak kell elbírálni. A bizottság tagjai: a tenyésztő, az instruktor és tenyésztési hatóság képviselője. A bizottságnak küllemi bírálatot kell végeznie, melyről az instruktor bírálati jegyzéket vezet, amelyen rögzítik, hogy az egyed külleme alapján a fajta törzskönyvébe kerülhet-e vagy sem. Minden törzskönyvbe, főkönyvbe került, tenyésztésbe állított 2 éves tenyészkosról a bizottságnak részletes leíró küllemi bírálatot kell készíteni.

Bírálati szempontok

Bírálatra csak egészséges juhok bocsáthatók. A bírálónak függetlenítenie kell magát az egyed pillanatnyi tápláltsági állapotától, kondíciójától, amelyet az adott vemhességi állapot is befolyásolhat. A tenyészkondícióban végzett bírálatot tekintjük ideálisnak, amikor a bírált egyed tápláltsági állapota jó, izmai teltek, zsírszövettel mérsékelten átszőttek. Gyapjútermelő juhokat gyapjútakaróban, hústípusúakat nyírás után bíráljuk, mivel ez utóbbiaknál a bunda elrejtheti a küllemi hibákat, a húsformákat, azok hiányosságait. A rossz kondíciójú juhok bundája a maron és a háton szétnyílik. A nemi jelleg elbírálása során az ivarszervek normális fejlettségét, a másodlagos ivarjelleg kifejezettségét bíráljuk, amelynek a külső testalakulásban is meg kell nyilvánulnia. Vizsgálni kell, hogy a fajtastandardnak és az életkornak megfelelő fejlettség megfelel-e az adott fajtára előírt elvárásoknak. Növekedésben, fejlődésben lévő állatok bírálata nagy gyakorlatot igényel és sok tévedési lehetőséget rejt magában, különösen az arányosság vagy aránytalanság megítélésekor.

Küllemi bírálat gyakorlata

Oldalnézetből: vizsgáljuk a típust, az arányosságot, a törzshosszt, a törzsmélységet, a nemi jelleget, továbbá a nyak, mar, hát, ágyék és a far alakulását. Elölnézetből: bíráljuk a lábszerkezetet, a szügy, a mellkas és a fej alakulását. Hátulnézetből: megítéljük a lábszerkezetet, a far alakulását, az izmoltságot és a has terjedelmét. Felülnézetben: elbíráljuk a hát, az ágyék izmoltságát és a szélességét. Mozgásban: a küllemi bírálat végén, az eleresztett állatnál megfigyeljük és pontozzuk a végtagok előre vitelét, a mozgás rugalmasságát és az ízületek szabályos vagy hibás működését.