Ugrás a tartalomhoz

Juh- és kecsketenyésztés

Polgár Péter, Toldi Gyula (2011)

Pannon Egyetem; Kaposvári Egyetem

Rövidgyapjas angol húsfajták (shortwool)

Rövidgyapjas angol húsfajták (shortwool)

Anglia déli, dél-nyugati síkságainak gazdag legelőin tenyésztették ki e juhokat. Lábuk rövid (down típusú), mely egy korábbi, kedvező mutáció révén alakult ki. A törzs bundája mindig fehér, fejük és lábuk gyakran fekete vagy színes fedőszőrrel fedett, a nyírósúly 3 kg, a fürthossz 10 cm, a szálfinomság 30 µm körül ingadozik. Húsformájuk kiváló. Súlyuk kisebb, de húsuk ízletesebb és kevésbé faggyús, mint a hosszúgyapjas húsfajtáké. Szarvatlanok, főleg ősszel ivarzanak, kifejezetten hústermelésre kitenyésztett fajtacsoport, húscélú keresztezéseknél terminál fajtaként használatosak a kosok.

Down fajták

E rövidlábú, kitűnő húsformájú, kisebb testű és korán érő south down, hampshire down, dorset down és suffolk fajtákat Anglia déli síkságainak kövér legelőin tenyésztették ki. E fajták a 60-as években kerültek be hazánkba. Mivel a hazai száraz klímát, tartási és takarmányozási körülményeket nehezen viselték el, Magyarországon jelenleg e fajtákat a suffolk kivételével nem tenyésztik.

Southdown

Kistestű hegyi fajta ( 44. kép ), rövid füle, széles feje és lábai egérszürke színűek, a szutyak és a nyálkahártya palaszürke színű. Nagyon gyorsan fejlődik, korán vágásra érett. Az anyák súlya 60-70 kg, a kosok 90 kg-osak. A 4-6 cm fürthosszúságú és 24-28 µm szálvastagságú gyapjú nyírósúlya anyáknál 2-3,5, kg, a kosoknál 3,5-5,5 kg. Az anyák szaporasága 150%. Az egyes születésű bárányok születési súlya 4 kg, az ikerbárányoké 3,75 kg.

Hampshire down

A southdown-nál tömegesebb fajta ( 45. kép ), a fej és a lábak sötétbarna vagy fekete színűek, a gyapjú fehér. Az anyák 70 kg, a kosok 100 kg súlyúak. A szaporasága 140%. A bárányok születési súlya 3 kg, 90 napos választási súlyuk 30 kg. Választásig a kosok 320 g/nap a jerkék 300 g/nap súlygyarapodásra képesek. Franciaországban mintegy 12 ezerre tehető a fajta állománya.

Suffolk

Földünk egyik legelterjedtebb, 200 éves múltra visszatekintő húsfajtája. Angliában tenyésztették ki azonos nevű grófságban a helyi norfolk fajtának southdown-nal való keresztezésével. A nemesítő munkában a fenotípusos szelekció mellett már ivadékvizsgálatot alkalmaztak. Az amerikai (USA) változata ( 46. kép ) nagyobb súlyú az angolnál ( 47. kép ) és nálunk jobban honosodik. A törzsgyapjú fehér, a fej, láb fekete fedőszőrös (26-28 µ). Középérésű fajta, kiváló húsformák. Élősúly: anya 70-80 kg; kos 90-150 kg. Szaporasága 170%. Az egyes születésű bárányok születési súlya 5,6 kg, az ikreké 4,7 kg, a hármas ikreké 4,0 kg. A bárányok nagy (35-40 kg) súlyra hizlalhatók, 400-500 g/nap súlygyarapodással. E képességgel, 8 hetesen 25-41 kg között, 21 hetesen 47-88 kg között kell lenniük, 50%-os vágási kihozatal mellett. Ha-zánkban viszonylag jól honosodik, népszerű az egyfajtás, húscélú keresztezésekben. Apai terminál partnerként az egyik leggyakrabban használt fajta. A suffolk F1 bárányok takarmány-értékesítő képessége, súlygyarapodása, húsformái és vágóértéke kedvezőbb a fajtatiszta merinó bárányokhoz képest. Aszezonális képessége nagyon csekély, így sűrített elletésre nem javasolható. A suffolk F1 vágóbárányok a hosszú, élve szállítást kevésbé tűrik, mint a merinók. Angliában a legelőn nevelt szopósbárányt 8 hetes korban értékesítik tejesbárányként, vagy a legelőn 150 napos korig szoptatott bárányt abrak kiegészítéssel hizlalják és 35-45 kg súlyban vágják le.

Dorset down

Több mint 200 éves múltú fajta ( 48. kép ), a hampshire down és wiltshire anyák és dorset ko-sok keresztezéséből alakították ki. Húsformái a rövid lábaknak köszönhetően kitűnőek, gyor-san fejlődő, korán érő fajta. Hosszú törzs, mély mellkas és viszonylag finom gyapjú jellemzi. Húscélú keresztezésekben kiváló apai partner. Gyapja a legjobb az összes brit juhfajta gyapja közül, sűrű, lágy és fehér. Az anyák 65 kg, a kosok 95 kg súlyúak, a bárányok születési súlya 2,5 kg. Választásig, 90 napos korig a kosok 295 g/nap, a jerkék 280 g/nap gyarapodásra képe-sek, ekkor a kosok 30, a jerkék 25 kilogrammosak.